gary gensler
Ethereum

SEC opent aanval op Ethereum: komt er nu geen ETF meer?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is een onderzoek naar de Ethereum Foundation begonnen en veel mensen maken zich zorgen dat de kans op een Spot Ethereum ETF hierdoor kleiner is. Sommigen spreken zelfs van een “gecoördineerde aanval” op Ether.

Op 20 maart werd bekend dat de SEC verschillende dagvaardingen uitstuurde aan bedrijven die samenwerkten met de Ethereum Foundation.

‘Geen goede reden om Ethereum ETFs af te wijzen’

Het juridische team van Coinbase is van mening dat de SEC geen goede redenen heeft om de Spot Ethereum ETFs af te wijzen. Paul Grewal, het hoofd van de juridische afdeling bij Coinbase, claimt zelfs dat SEC-voorzitter Gary Gensler ooit voor het Congress vertelde dat Ethereum niet kwalificeert als effect.

“Wij hopen dat ze niet proberen te tornen aan de lang geleden vastgestelde juridische status van Ethereum, die de SEC meerdere malen heeft bevestigd. Dat is niet hoe de wet werkt”, aldus Grewal.

“Dit voelt als een gecoördineerde aanval op Ethereum”, zegt Travis Kling van Ikigai Asset Managment. “Ik vraag me af wat er gaat gebeuren.”

Fox Business journalist Eleanor Terrett suggereert zelfs dat de dagvaardingen kunnen uitleggen waarom de SEC zo weinig aandacht had voor de Spot Ethereum ETFs. De kansen op de Ether ETFs lijken in ieder geval met de dag te dalen.

Is Ethereum toch een effect?

Het lijkt erop dat de SEC bezig is om Ethereum alsnog als een effect te laten kwalificeren voor de Amerikaanse financiële wetgeving.

Volgens Patrick McHenry gaan ze hiermee in tegen hun collega’s bij de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), die Ethereum juist zien als een digitale grondstof.

Dat neem niet weg dat ze bij de SEC het recht hebben om hun eigen mening te vormen. Zo gaf Gary Gensler eerder aan dat de overstap van Ethereum naar Proof-of-Stake er weleens voor kan zorgen dat de aard van de asset veranderd is.

Daarmee zouden ze in theorie kunnen beargumenteren dat Ethereum geen digitale grondstof, maar een effect is. Je kunt een effect zien als een soort aandeel; een financieel object die een zekere winstverwachting met zich meebrengt (staking).

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Ethereum of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Ethereum nieuws

Crypto update: Ethereum passeert $3.300, Bitcoin op weg naar $64.000
Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?