Bitcoin, Regulatie

SEC stelt beslissingen over twee Bitcoin ETF’s uit

De beslissing over de Bitcoin ETF voorstellen van Bitwise en Grayscale zijn uitgesteld door de SEC.


Wordt de beslissing weer uitgesteld?

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft deze week de beslissingen over twee Bitcoin ETF voorstellen uitgesteld. De aanvragen kwamen van de vermogens Grayscale en Bitwise. De SEC-commissarissen hebben nu nog 45 dagen om de voorstellen van Bitwise Bitcoin ETP Trust en Grayscale Bitcoin Trust te beoordelen en deze goed te keuren of te weigeren. Echter, de kans bestaat ook dat de beslissing opnieuw uitgesteld gaat worden.


Het verschil tussen een Bitcoin spot en futures ETF

ETF’s zijn beleggingen die als aandelen worden verhandeld op traditionele beurzen, waardoor ze toegankelijker worden voor traditionele beleggers en grote institutionele partijen. In plaats van een individueel aandeel te tonen, volgen ETF’s de prijs van een groep aandelen of andere activa.

Hoewel de SEC nog altijd geen Bitcoin-spot-ETF heeft goedgekeurd, heeft het eerder dit jaar wel verschillende Bitcoin-futures-ETF’s toegestaan. Deze twee ETF”s zijn zeker niet hetzelfde. Een Bitcoin spot ETF zou direct gekoppeld zijn aan de prijs van BTC op spotbeurzen. Een Bitcoin-futures ETF is gekoppeld aan derivatenmarkten, die beleggers gebruiken om risico’s af te dekken en/of de richting van de prijs te voorspellen.


Gaat er een wonder gebeuren?

De voorzitter van de SEC, genaamd Gary Gensler, liet eerder dit jaar weten dat de commissie BTC-futures ETF aanvragen goed zal gaan keuren. Dit omdat ze gebaseerd zijn op een andere wet dan de spot-ETF voorstellen. Volgens hem biedt de ‘Investment Company Act’ meer beleggers bescherming.

Toch zeggen veel mensen, waaronder congresleden Tom Emmer en Darren Soto, dat Bitcoin-futures ETF’s waarschijnlijk risicovoller zijn dan de spot ETF’s. Ze zijn namelijk een stuk complexer.

“We vragen ons af waarom, als u zich op uw gemak voelt om handel in een ETF op basis van derivatencontracten toe te staan, u het niet even gemakkelijk of comfortabeler vindt om te beginnen met handelen in Bitcoin ETF’s op basis van de spot prijs”, schreven de vertegenwoordigers in een open brief aan voorzitter Gensler. “Bitcoin-spot-ETF’s zijn rechtstreeks gebaseerd op het actief, wat inherent meer bescherming biedt aan beleggers.”

Terwijl de congresleden Emmer, Soto en anderen dit jaar nog een Bitcoin spot ETF willen zien, lijkt de kans groot dat ze geduld moeten hebben. Tenzij er natuurlijk een wonder gebeurd. De SEC moet uiterlijk 24 december een besluit nemen over de Kryptoin Bitcoin Trust ETF.

Bitcoin nieuws

Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?