rechtszaak, ripple, rechter
Regulatie, Ripple

SEC versus Ripple: Onterechte boete van $2 miljard of rechtvaardige straf?

De juridische strijd tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) lijkt bijna tot een einde te komen. Na bijna vier jaar heeft de SEC een boete van bijna $2 miljard geëist. Volgens advocaat James Murphy is dit enorme bedrag echter onterecht.

Hoe komt de SEC op een boete van 2 miljard?

Om te begrijpen waarom Murphy kritiek heeft op de geëiste boete, moeten we eerst kijken waaruit deze boete bestaat. De boete heeft drie componenten. Ten eerste is er een disgorgement van meer dan $875 miljoen. Dit is het bedrag dat Ripple naar verluidt onrechtmatig heeft verdiend door effecten te verkopen zonder deze te registreren, volgens de aanklacht van de SEC.

Daarnaast is er een civiele boete van opnieuw ongeveer $875 miljoen. Dit is een extra financiële straf die de SEC eist als gevolg van de vermeende schendingen van de effectenwetgeving door Ripple.

Ten slotte is er een rente van bijna $200 miljoen. Dit bedrag vertegenwoordigt de rente die is opgebouwd op de vermeende onrechtmatige winsten van Ripple tot het moment van de uitspraak in de zaak.

Waarom de boete onterecht is

James Murphy’s kritiek richt zich op het feit dat de opbrengsten van de ontneming van winsten (disgorgement) volgens hem naar de slachtoffers van de zaak zouden moeten gaan, zoals het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald.

Murphy benadrukt dat de SEC, indien zij de zaak wint, van plan is om de ontnomen winsten rechtstreeks aan de institutionele kopers van XRP over te dragen, zonder dat dit geld naar de SEC of de Amerikaanse schatkist gaat.

Hij betoogt dat het toewijzen van deze ontnomen winsten aan de institutionele kopers van XRP, die al winst hebben gemaakt met hun investeringen, een ongerechtvaardigde verrijking zou zijn en niet in overeenstemming is met de bedoelingen van het disgorgement-bedrag.

Komt er een schikking?

Of Ripple daadwerkelijk de boete van $2 miljard zal betalen, blijft voorlopig onzeker. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat het crypto bedrijf een schikking treft. De voorgestelde bedragen liggen echter ver uiteen. Ripple heeft bijvoorbeeld voorgesteld om slechts een boete van ongeveer $10 miljoen te betalen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Ripple nieuws

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Hoe de politieke verandering in de VS Ripple kan helpen in de rechtszaak tegen de SEC
XRP koers dipt: nieuwe tegenslag of koopkans?
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017