Ethereum Nieuws, Regulatie Nieuws

SEC-voorzitter ontwijkt vraag over de status van Ethereum als ‘security’

Gary Gensler heeft de vraag of Ethereum al dan niet een security is ontweken tijdens een recent interview. Hij zei wel dat als iemand of iets geld inzamelt van het publiek, het mogelijk aan de definitie zou kunnen voldoen.


Gensler ontwijkt vraag over Ethereum

“We gaan niet praten over een project of om op die manier juridisch advies te geven”, zei hij op CNBC. Dit was zijn antwoord toen hem werd gevraagd of Ethereum een security was.

Hij voegde eraan toe dat als “je geld inzamelt van het publiek en het publiek hoopt op winst, gebaseerd op de inspanningen van die promotor, sponsor, die groep, dat binnen de effectenwetten valt.”

Een effect (security) is een verhandelbaar financieel actief met geldwaarde, zoals aandelen of obligaties. Het moet voldoen aan een specifieke wettelijke definitie zoals uiteengezet door de zogenaamde Howey-test. Volgens de Amerikaanse wetgeving voldoet een actief aan de definitie van een effect als het een investering van geld is in een onderneming. Van die onderneming wordt winst verwacht op basis van de inspanningen van die onderneming.


Wil jij Ethereum verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier. en ga naar KuCoin.


De rechtszaak tegen Ripple

De SEC zei eerder dat het Bitcoin niet als een security beschouwt, in tegenstelling tot Ripple’s XRP. In december 2020 trof de SEC Ripple met een rechtszaak van $1,3 miljard – een zaak die nog steeds loopt.

De meeste cryptomarktdeelnemers zijn ervan overtuigd dat de SEC Ethereum waarschijnlijk ook niet als een security beschouwt. Het actief werd in 2014 echter verkocht via een openbare ICO-verkoop. Vandaag de dag zou deze waarschijnlijk als een niet-geregistreerd security worden beschouwd.

William Hinman is de voormalige directeur van de SEC’s Division of Corporation Finance. In juni 2018 zei hij dat hij geloofde dat Ethereum, sinds de verkoop, “voldoende gedecentraliseerd” was geworden en daarom nu geen security is.

Maar de SEC van vandaag, onder Gary Gensler, zou een harder standpunt in kunnen nemen. De voormalige investeringsbankier, die ooit een blockchain- en Bitcoin-cursus doceerde aan MIT, wil de regels die de cryptomarkt beheersen aanscherpen. Gensler heeft bijvoorbeeld gezegd dat hij gelooft dat duizenden cryptocurrencies in de Ethereum DeFi-ruimte als niet-geregistreerde effecten werken.

In het interview met CNBC voegde Gensler eraan toe dat er regelgeving moet zijn om investeerders te beschermen tegen “leugens en fraude”. Als het publiek winst verwacht van een investering, moeten ze alle juiste wettelijke regelgeving ontvangen, volgens hem.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten