Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

SEC wijst VanEck’s spot Bitcoin ETF af

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft officieel de spot Bitcoin ETF van vermogensbeheerder VanEck afgekeurd. Dit gebeurde maanden nadat het bedrijf zijn aanvraag had ingediend.


SEC wijst spot Bitcoin ETF af

Volgens een dossier, verwierp de SEC een voorgestelde regelwijziging van de Cboe BZX Exchange om aandelen van VanEck’s Bitcoin Trust te noteren en te verhandelen. De SEC zei:

De commissie concludeerde dat BZX niet heeft voldaan aan haar verplichting op grond van de Exchange Act. Ook toonde de commissie aan dat de praktijkregels niet werden nageleefd. Het is van essentieel belang dat een beurs die een derivaat op de markt brengt een overeenkomst sluit met de markten die de onderliggende activa verhandelen. Zo zou de beurs die een derivaat op de markt brengt over de nodige informatie beschikken. Dit moet fraude en marktmanipulatie opsporen, onderzoeken en ontmoedigen.

De afkeuring van de aanvraag is slecht nieuws en dat is terug te zien in de BTC prijs. De koers daalde vandaag even tot een dieptepunt van $62.300, maar lijkt nu weer langzaam te herstellen.


Onwaarschijnlijke goedkeuring

De regelgevende instantie had een maximum van 240 dagen om de aanvraag goed te keuren of te weigeren. Aangezien de aanvraag op 19 maart werd gedaan, had de SEC tot 14 november om een beslissing te nemen. Dit nadat de beslissing al 2 keer uitgesteld was. Eric Balchunas, ETF analist van Bloomberg, zei al dat het zeer onwaarschijnlijk was dat de SEC het VanEck-fonds zou goedkeuren.

Hoewel de afwijzing voor veel beleggers een klap is, heeft de SEC al wel ETF’s goedgekeurd die zijn gekoppeld aan Bitcoin-futurescontracten. In oktober lanceerden aandelen van digitale vermogensbeheerder Valkyrie en ProShares een Bitcoin futures ETF op Amerikaanse beurzen. Vooral de BTC futures ETF van ProShares is zeer populair. Het behoort zelfs tot de top 2% van alle ETF’s op de aandelenmarkt in termen van handelsvolume.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten