Hack

Slachtoffers willen lijk oprichter Quadriga opgraven

De advocaten die de gebruikers van de ingestorte Quadriga CX crypto exchange vertegenwoordigen vragen de Canadese autoriteiten om in actie te komen. Zij verzoeken de autoriteiten om het lichaam van de overleden oprichter, Gerald Cotten, op te graven. Zij vragen om het lichaam te onderzoeken en om te bevestigen of de persoon die daar begraven ligt hem daadwerkelijk is.


Het overlijden van Cotten

Gerald Cotten, mede-oprichter en CEO van Quadriga, stierf aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. Dit gebeurde in December 2018 tijdens een van zijn reizen door India. Destijds zei Quadriga (ooit de grootste crypto exchange van Canada) dat het geen toegang had tot zijn digitale activa. Bovendien bleef minstens $145 miljoen onaangeraakt op de rekening van Cotten staan.

Cotten’s dood deed Quadriga in een crisis terechtkomen. In april kondigde Quadriga aan dat het Hooggerechtshof van Nova Scotia een opdracht tot faillissement had uitgevaardigd. Binnen dit proces is beschreven hoe de CCAA-procedure van Quadriga zou worden omgezet in een faillissements procedure.

Miller Thompson schreef ook een verzoek aan de Royal Canadian Mounted Police. DIt om een opgraving en post-mortem autopsie op het lichaam van Cotten uit te voeren. Het doel hiervan was om zowel zijn identiteit als de doodsoorzaak te bevestigen. Aangezien zijn dood twijfelachtig was.


Het belang van de opgraving

Veel van de digitale valuta’s van Quadriga zijn offline opgeslagen in accounts die ‘cold wallets’ worden genoemd. Samengevat, Cold wallets bieden bescherming tegen hackers. Echter, volgens het bedrijf was het zo, dat Cotten de enige was met toegang tot deze wallets.

In de brief van vrijdag schreven advocaten dat zij de behoefte hadden om te weten of de heer Cotten daadwerkelijk overleden was. Er gaan namelijk geruchten dat de eigenaar van de exchange niet dood is, maar gevlucht is met al het geld.

De Nova Scotia rechtbank heeft financiële dienstverlener Ernst & Young aangesteld als onafhankelijke toezichthouder. Hen is gevraagd om toezicht te houden op de inspanningen van Quadriga, om zijn financiële problemen op te lossen. In juni is een rapport uitgebracht. Hierin is ontdekt dat de auditor aanzienlijke problemen had met hoe er leiding gegeven is aan Quadriga.