Solana wordt vaak genoemd als een zogenaamde ‘Ethereum Killer’, maar daar klopt volgens oprichter Anatoly Yakovenko weinig van. “We meten ons succes weleens ten opzichte van Ethereum […] maar dat is belangrijk omdat zij de marktleider zijn”, aldus Yakovenko.
Geen Ethereum Killer
Yakovenko zou zijn project echter zeker geen Ethereum Killer willen noemen. “Het is voor mij bijna grappig dat mensen Solana een Ethereum Killer noemen, want we verschillen zo van elkaar. In die zin vullen Solana en Ethereum elkaar meer aan dan dat het concurrenten zijn”, zo gaat de oprichter van Solana verder.
Solana is ook een stuk jonger dan Ethereum. Het project werd in maart 2020 gelanceerd en is daarna in razend tempo een populair platform voor decentrale applicaties en NFTs geworden. Net als Ethereum na de Merge, gebruikt Solana ook een Proof-of-Stake consensus mechanisme.
In tegenstelling tot vele andere blockchains, is Solana gebouwd met een hybride consensus mechanisme. Naast Proof-of-Stake, draait Solana ook op een zogenaamd Proof-of-History consensus mechanisme.
Proof-of-History
Het idee van Proof-of-History is om een chronologische volgorde van gebeurtenissen op de blockchain te creëren, om er zeker van te zijn dat iedereen met dezelfde geschiedenis werkt. Volgens Yakovenko is Ethereum gebouwd op het idee dat validators heel goedkoop moeten zijn en dat het voor veel mensen mogelijk moet zijn om transacties in het netwerk te controleren. Dat beperkt het proejct volgens hem veel op het gebied van schaalbaarheid.
“Dat opent de ruimte voor een decentraal netwerk dat zich juist meer op snelheid focust”, aldus Yakovenko. Die met Solana heeft gekozen voor een hogere transactiecapaciteit en als gevolg daarvan lagere mate van decentralisatie. “Er zijn toepassingen die je niet op Ethereum kan draaien, maar wel op Solana. Dit is waar ik bepaalde ontwikkelaars echt voor Solana zie kiezen”, zo gaat Yakovenko verder.
Hoewel Yakovenko zegt dat Ethereum en Solana elkaar aanvullen, is hij er allesbehalve zeker van dat we in de toekomst met meerder blockchains werken. “Als we de volgende 100 miljoen actieve gebruikers binnenhalen, denk je dan echt dat die veel nadenken over welke blockchain ze gebruiken?”
Solana nieuws

Solana netwerk heeft problemen en moet herstart worden
Het Solana-netwerk ondervond vertragingen in de blokproductie na een upgrade, wat resulteerde in verstoringen van transacties.

Solana stijgt met 12 procent vanwege verhuizing Helium Network
Het Helium Network migreert op 27 maart naar de blockchain van Solana, zo blijkt uit de aankondiging van de Helium Foundation.

Brave kondigt samenwerking met Solana aan voor ondersteuning van DApp
Brave Software heeft de ondersteuning van Solana aangekondigd voor zijn DApp , waardoor de prijs in de afgelopen 24 uur is gestegen.
Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Een gebruiker van het internetforum Reddit probeert op wel heel creatieve wijze een wereldwijde bankrun te organiseren.

Bitcoin hashrate gaat door het dak
De Bitcoin hashrate is weer stijgende en dat lijkt alles te maken te hebben met de opleving van de koers in 2023.

XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden
De XRP koers leeft op naar het hoogste punt in vijf maanden tijd als gevolg van het aanklagen van Binance door de CFTC in Amerika.