Solana, SOL
Solana

Solana oprichter: “Solana concurreert niet met Ethereum, wij vullen elkaar aan”

Solana wordt vaak genoemd als een zogenaamde ‘Ethereum Killer’, maar daar klopt volgens oprichter Anatoly Yakovenko weinig van. “We meten ons succes weleens ten opzichte van Ethereum […] maar dat is belangrijk omdat zij de marktleider zijn”, aldus Yakovenko.

Geen Ethereum Killer

Yakovenko zou zijn project echter zeker geen Ethereum Killer willen noemen. “Het is voor mij bijna grappig dat mensen Solana een Ethereum Killer noemen, want we verschillen zo van elkaar. In die zin vullen Solana en Ethereum elkaar meer aan dan dat het concurrenten zijn”, zo gaat de oprichter van Solana verder.

Solana is ook een stuk jonger dan Ethereum. Het project werd in maart 2020 gelanceerd en is daarna in razend tempo een populair platform voor decentrale applicaties en NFTs geworden. Net als Ethereum na de Merge, gebruikt Solana ook een Proof-of-Stake consensus mechanisme.

In tegenstelling tot vele andere blockchains, is Solana gebouwd met een hybride consensus mechanisme. Naast Proof-of-Stake, draait Solana ook op een zogenaamd Proof-of-History consensus mechanisme.

Proof-of-History

Het idee van Proof-of-History is om een chronologische volgorde van gebeurtenissen op de blockchain te creëren, om er zeker van te zijn dat iedereen met dezelfde geschiedenis werkt. Volgens Yakovenko is Ethereum gebouwd op het idee dat validators heel goedkoop moeten zijn en dat het voor veel mensen mogelijk moet zijn om transacties in het netwerk te controleren. Dat beperkt het proejct volgens hem veel op het gebied van schaalbaarheid.

“Dat opent de ruimte voor een decentraal netwerk dat zich juist meer op snelheid focust”, aldus Yakovenko. Die met Solana heeft gekozen voor een hogere transactiecapaciteit en als gevolg daarvan lagere mate van decentralisatie. “Er zijn toepassingen die je niet op Ethereum kan draaien, maar wel op Solana. Dit is waar ik bepaalde ontwikkelaars echt voor Solana zie kiezen”, zo gaat Yakovenko verder.

Hoewel Yakovenko zegt dat Ethereum en Solana elkaar aanvullen, is hij er allesbehalve zeker van dat we in de toekomst met meerder blockchains werken. “Als we de volgende 100 miljoen actieve gebruikers binnenhalen, denk je dan echt dat die veel nadenken over welke blockchain ze gebruiken?”

Solana nieuws

Ore-maker komt met idee voor beloningen om de congestie in Solana aan te pakken
Buy the Dip: Solana whales kopen voor miljoenen dollars aan memecoins
Topanalist: Deze cryptomunt is klaar voor een grote prijsstijging
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’