Solana, SOL
Altcoin, Solana

Solana’s ecosysteem ziet aanzienlijke ontwikkelaarsgroei in 2023

Volgens de meest recente gegevens van de Solana Foundation heeft het Solana-ecosysteem nu meer dan 2.500 actieve ontwikkelaars per maand. In een rapport van 9 januari 2024, waarin de belangrijkste netwerkstatistieken van 2023 worden beoordeeld, beweert Solana dat het netwerk afgelopen jaar tussen de 2.500 en 3.000 maandelijkse actieve ontwikkelaars heeft gehad.

Behouden van consistent aantal ontwikkelaars is cruciaal

Het rapport benadrukt het belang van het behouden van een consistent aantal ontwikkelaars als een cruciale indicator voor de gezondheid van het ecosysteem. Dit toont het vermogen van het ecosysteem aan om nieuw talent aan te trekken en vast te houden. Deze metingen zijn echter alleen gebaseerd op ontwikkelaars die bijdragen aan openbare repositories.

Interessant is dat gegevens uit het Developer Report van Electric Capital, een tracker voor blockchain-ontwikkeling, aantonen dat het aantal ontwikkelaars bij Solana op 1 oktober 2023 slechts 946 bedroeg. Dit is een daling ten opzichte van de recordhoogte van 2.634 op 22 december 2022. Electric Capital gebruikt gegevens van GitHub om inzicht te geven in de activiteit van blockchain-ontwikkelaars, maar deze statistieken waren slechts tot 1 oktober bijgewerkt. Men verwacht dat de gegevens voor het vierde kwartaal binnenkort zullen worden bijgewerkt.

In vergelijking hiermee bedroeg het totale aantal actieve ontwikkelaars bij Ethereum op 1 oktober 2023 5.769, wat een daling van 22% is ten opzichte van de piek van 7.433 op 16 juni 2022, volgens Electric Capital.

Toename van netwerkactiviteit

Ondertussen is de retentie van ontwikkelaars bij Solana in de laatste drie maanden met 50% toegenomen. Dit viel samen met een toename van de netwerkactiviteit en een opwaartse prijsactie van het native Solana-token. Tussen oktober en december zag Solana een buitensporige prijsrally van 500%, aangewakkerd door een hype rond op SOL gebaseerde memecoins. Dit leidde ertoe dat Solana kortstondig het BNB-token van Binance overtrof en op 22 december de vierde grootste cryptocurrency werd qua marktkapitalisatie. Het bereikte een jaarlijks hoogtepunt van $122 slechts enkele dagen later, op 26 december.

Solana heeft ook een drastische toename in activiteit gezien, waarbij het Ethereum in dezelfde maand kortstondig voorbijstreefde in 24-uurs gedecentraliseerde uitwisselingsvolumes.

Solana nieuws

Solana trekt grote belangstelling van institutionele beleggers
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Ore-maker komt met idee voor beloningen om de congestie in Solana aan te pakken
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC