Amerika, USA, vS
Regulatie, Stablecoin

S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven

Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar in Amerika die er volgens S&P Global Ratings weleens voor kan zorgen dat grote banken in de Verenigde Staten met eigen stablecoins komen.

Daarmee zou het grote Tether, dat een market cap van ruim 100 miljard dollar bij elkaar verzamelde, weleens stevige concurrentie kunnen krijgen.

Banken springen op stablecoins?

Het gaat om de Payment Stablecoin Act, die op 17 april bij de Amerikaanse Senaat werd neergelegd. Een opvallend detail in het wetsvoorstel is dat er een limiet van 10 miljard dollar inzit voor non-bank stablecoin bedrijven.

Hiermee kan er weleens een einde komen aan “ongedekte” algoritmische stablecoins, die in het verleden voor veel problemen zorgden. Hierbij moet je onder andere denken aan de stablecoin van Terra Luna, die in mei 2022 op spectaculaire wijze implodeerde.

Daarbij ging er voor ruim 20 miljard dollar aan kapitaal verloren. Het nieuwe wetsvoorstel moet dat voorkomen, maar zal ook uitgevers van andere stablecoins dwingen om hun digitale dollars 1-op-1 te dekken met cash of daarmee vergelijkbare reserves.

Als de wet erdoor komt zou dat weleens problemen kunnen opleveren voor Tether, omdat het erop lijkt dat partijen zonder banklicentie tot een maximum van 10 miljard dollar aan stablecoins mogen uitgeven.

Problemen voor Tether, slecht voor Bitcoin?

Voor gebruikers van stablecoins zou het in theorie niet zoveel uit moeten maken welke stablecoins zij gebruiken. Als Tether hierdoor in de problemen zou komen is dat voor de gebruikers van stablecoins, als het goed is, geen groot probleem.

Voor Bitcoin zou het wel een fikse tegenvaller kunnen zijn. Tether investeert namelijk 15 procent van zijn winst direct in Bitcoin. Zo kocht Tether op 1 april 2024 nog 8.888 Bitcoin en bezit het in totaal 75.354 BTC.

Daarnaast investeert Tether ook in Bitcoin mining. Zo bewijst het zich als een bedrijf binnen de industrie dat niet alleen een mooi product heeft, maar ook de verdere opkomst van Bitcoin steunt.

Als deze wet erdoor komt is het te hopen dat Tether op deze manier door mag blijven gaan. Al is het ook nog maar de vraag in hoeverre nieuwkomers op de markt dan blijven kiezen voor Tether, als ze ook voor de stablecoins van partijen als Goldman Sachs en JPMorgan kunnen kiezen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Stablecoin nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Integratie van Oobit mobiele app stroomlijnt Tether-transacties op The Open Network (TON)
Tether CEO slaat keihard terug naar Ripple CEO Brad Garlinghouse
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?