Stablecoin

Stablecoins vallen mogelijk onder bestaande regelgeving

Volgens de International Organisation of Securities Comission (IOSCO), zouden stablecoins mogelijk onder de al bestaande effectenregels kunnen vallen.


Risico’s en voordelen stablecoins

Tijdens de laatste vergadering van het bestuur van de toezichthouder zijn de risico’s en voordelen van stablecoins met een potentieel wereldwijd bereik besproken. Ook is besproken hoe de regulering van de effectenmarkt op dergelijke projecten van toepassing zou kunnen zijn.

Uit de vergadering blijkt dat stablecoins potentieel voordeel kunnen bieden voor marktdeelnemers (bedrijven), consumenten en investeerders. Er zitten echter ook een aantal potentiële risico’s verbonden aan deze projecten, zoals consumentenbescherming, transparantie, financiële criminaliteit en marktintegriteit. Hierom blijft het bestuur zijn zorgen uitten.


Facebook Libra

Een voorbeeld van een dergelijk project met een wereldwijd bereik is het Libra-project van de sociale media gigant Facebook. Zo zou de sociale media gigant van plan zijn om de Libra te koppelen aan lokale grotere fiat-valuta’s als de Amerikaanse Dollar ($) of de Europese Euro (€). Deze voorstellen brengen echter grote zorgen met zich mee, die eerst moeten worden weggenomen voordat het project voltooid is.


Bestaande regelgeving

De IOSCO heeft een beoordeling gemaakt van de manier waarop de bestaande regelgeving van toepassing kunnen zijn op stablecoins. Hieruit blijkt dat er aanpak per geval nodig is om vast te stellen welke regels en regelgevingen precies van toepassing zijn op dat betreffende project.

Volgens de voorziter van het IOSCO-bestuur, Ashley Alder, kunnen stablecoins kenmerken hebben die typerend zijn voor de al bestaande gereguleerde effecten. Dit zorgt ervoor dat IOSCO-principes en -standaarden op deze projecten van toepassing kunnen zijn. Dit betekent echter niet dat elke stablecoin aan deze eisen voldoet, er zou per project gekeken moeten worden of aan deze eisen voldaan wordt.

IOSCO vindt het dan ook terecht dat projecten als de Libra van Facebook onderworpen worden aan internationale en publieke controle. Dit soort projecten kunnen potentieel tot een reeks van ernstige risico’s voor het overheidsbeleid en de regelgeving vormen. Het is dan ook nodig om daar voorzichtig mee om te gaan.