Regulatie Nieuws

Stopt de Federal Reserve eindelijk met zijn renteverhogingen?

De Federal Reserve is nog altijd in gevecht met de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten, maar de renteverhoging van woensdag 3 mei naar de range van 5,00 – 5,25 procent kan weleens de laatste geweest zijn. Voor nu staat de volgende rentevergadering voor 14 juni op het programma, dus wat dat betreft heeft de centrale bank nog even om na te denken over de volgende stap.

Gezien de bankencrisis, de gigantische schuldenberg en een potentiële recessie is het wellicht slim om een pauze in te lassen, maar met centrale bankiers weet je het nooit.

Banenmarkt blijft sterk

Het enige sterke stokpaardje dat de Federal Reserve op dit moment nog heeft voor zijn renteverhogingen is de banenmarkt. De werkloosheid in de Verenigde Staten ligt met de huidige 3,4 procent op een extreem laag niveau. Wat dat betreft lijkt er nog voldoende ruimte om de rente verder op te hogen en dat is niet goed voor Bitcoin.

Aan de andere kant spelen er dus wel al problemen binnen de bankensector. Steeds meer – met name regionale banken – gaan gebukt onder de renteverhogingen van de Federal Reserve. De kans op een nieuwe renteverhoging is laag, maar volgens Vincent Reinhart van Dreyfus and Mellon is er een kans.

Volgens Reinhart moet er een sterke “datadriehoek” komen om een nieuwe renteverhoging te kunnen goedpraten. Daarvoor moet de consumptie hoog blijven, de banenmarkt sterk en dient de inflatie plakkerig te blijven. “Als ze dat hebben, dan zou een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent weleens plaats kunnen vinden”, aldus Reinhart.

Focus op de inflatie

Inmiddels hebben we op vrijdag weer een update van de banenmarkt gehad en die was uiterst positief. Waar de verwachting was dat de werkloosheid was opgelopen van 3,5 naar 3,6 procent, kwam deze uiteindelijk binnen op 3,4 procent. Daarmee bereikte deze statistiek zijn laagste niveau in 50 jaar tijd.

Wat dat betreft ligt de focus nu op de inflatie, waar we op 10 mei meer informatie over krijgen. Dan komen namen de consumentenprijsindex (CPI) en de kerninflatie binnen. Voordat de Federal Reserve op 14 juni een nieuw rentebesluit moet nemen, krijgt het in juni vervolgens nogmaals een inflatierapport.

Met het tempo waarop de ellende in de bankensector zich opvolgt, lijkt de ruime maand die de Federal Reserve momenteel heeft om na te denken voldoende voor een goed besluit. Persoonlijk zet ik in op een rentepauze, maar met deze Federal Reserve weet je het maar nooit.

Voor Bitcoin zou het een goede zaak zijn als de Federal Reserve pauzeert. Hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijker het voor investeerders is om te kiezen voor passieve investeringen als Amerikaanse staatsobligaties.

Regulatie nieuws

Amerikaanse senatoren komen met mogelijke AI-regels voor transparantie en innovatie
De Cruciale Impact van de Ripple-SEC Rechtszaak
Aantal aanvallen van SEC op crypto-bedrijven met 183% gestegen sinds omvallen FTX
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen