Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

Telecomreus werkt aan blockchain-oplossing voor mogelijkheid slimme steden

De Franse telecomreus Orange is met SmartKey een samenwerking aangegaan aan een eerste ‘Blockchain-of-Thing (BoT)-simkaart’. Deze simkaart is naar verluidt speciaal ontworpen om toegangscontrole en andere slimme stedenfuncties op een smartphone te kunnen beheren. Een voorbeeld van zo’n functie is het openen van slagbomen en andere poorten of ingangen van ziekenhuizen wanneer een reddingsvoertuig nadert.


Eerste wereldwijde operator die inzet op slimme steden

Naar verluidt zal de nieuwe technologie in ruim 80 steden in Polen live gaan. Deze steden maken momenteel al gebruik van Orange zijn smart city-faciliteiten en zijn tevens al geïntegreerd met het wereldwijde ‘Live Objects IoT’-platform. De samenwerking is bedoeld om een universele standaard te creëren om Blockchain-IoT-simkaarten in staat te stellen om de slimme steden van de toekomst te kunnen besturen.

Het aantal toepassingen die hierdoor mogelijk worden zijn erg uitgebreid, van openbare ruimtes tot privé ruimtes. Met deze stap wordt Orange de eerste wereldwijde operator die de blockchain inzet om functies voor slimme steden mogelijk te maken.


Infrastructuur slimme apparaten

Slimme apparaten zijn op zich geen nieuwe uitvinding. Dergelijke apparaten bestaan al langere tijd en worden al in veel huishoudens wereldwijd gebruikt. Maar zelfs een breed scala van zulke apparaten creëert geen netwerk op zich, net zoals een verzameling huizen geen stad creëert. Hiervoor is ook een infrastructuur nodig die IoT-technologie verbindt met de eindgebruiker, en dat is wat blockchain in dit geval biedt.

Door volledige steden te integreren op het Live Objects-platform, kunnen stadsdiensten diverse slimme functies gebruiken. Hieronder valt te denken aan het uitlezen van watermeters op afstand, of het aansturen van straatverlichting. Ook kan eenvoudig worden gekeken waar onderhoud moet worden gepleegd met behulp van goedkope sensoren.

De integratie van Orange maakt het nu mogelijk om apparaten met een Orange Sim-kaart te registreren in het blockchain-netwerk en om vervolgens Smart NFT-toegangssleutels te genereren én te distribueren in het openbaar beschikbare Smartkey blockchain-netwerk. Door dit te combineren met de universele standaard van SmartKey, kan dit in één klap worden toegepast op elke Orange IoT-apparaat, wereldwijd.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten