Telegram
Blockchain

Telegram kondigt plannen voor decentrale cryptobeurs aan

Het Telegram van de Russische ondernemer Pavel Durov is van plan om een eigen cryptobeurs te bouwen. Na de ineenstorting van FTX en enkele andere gecentraliseerde partijen, wil Telegram een oplossing bouwen die geen vertrouwen vergt. Telegram wil een decentraal alternatief handelsplatform op de markt zetten.

Veilig handelen

Het idee van de beurs is om mensen een veilige plek te geven om hun cryptovermogen te verhandelen en te bewaren. Bij monde van oprichter en CEO Durov laat Telegram weten dat het is begonnen met de ontwikkeling van non-custodial wallets en een decentraal beursplatform. Non-custodial wallets zijn wallets waarbij de gebruikers de volledige controle over de assets houden. Dit betekent dat het beursplatform hier geen enkele invloed op heeft.

“Op deze manier kunnen we de problemen oplossen die gecentraliseerde beursplatformen met zich meebrengen. De problemen die honderdduizenden crypto-gebruikers teleurgesteld hebben”, aldus Durov. Het ontwikkelen van Fragment, een decentraal veilingsplatform, kostte Telegram slechts 5 weken werk met 5 medewerkers. Opvallend is dat ook Durov zelf onderdeel was van dat team van 5 medewerkers.

Decentrale marktplaats

De decentrale marktplaats lanceerde afgelopen maand en heeft reeds 50 miljoen dollar aan Toncoin opgehaald met de verkoop van getokeniseerde gebruikersnamen voor het platform. De marktplaats leeft op The Open Network (TON), het blockchain project van Telegram. Met dit initiatief hoopt Telegram de industrie weer richting decentralisatie te sturen, het fundament waar alles ooit mee begon in 2009 toen Satoshi Nakamoto de Bitcoin blockchain lanceerde.

“De kleine groep machtshebbers begon hun macht te misbruiken”, zo spreek Durov verder. In het geval van FTX begon het beursplatform te gokken met de tegoeden van gebruikers. Dat zijn precies de praktijken die Bitcoin zou moeten voorkomen. Wat dat betreft is het zonde dat deze praktijken uit de traditionele financiële wereld ook hun weg naar crypto hebben gevonden.

Het is nu wachten op het decentrale beursplatform van Telegram. Op zich klinkt het allemaal veelbelovend, maar het daadwerkelijke bouwen van deze oplossing is natuurlijk een tweede. Het zou gaaf zijn voor de industrie als het Telegram lukt, maar dit is zeker niet de eerste poging om een veilige decentrale beurs te bouwen.

Blockchain nieuws

Bakkt rapporteert sterke jaarresultaten en ambitieuze 2024-plannen
Square Enix Investeert in Crypto-Game Launcher HyperPlay
IMF eist belasting op cryptovermogenswinsten van Pakistan voor Noodfonds
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen