Regulatie

Telegram moet nog eens €527.000 betalen na rechtszaak Gram

Telegram heeft zo’n 2 jaar in een veelbesproken rechtszaak gestreden voor het handelsmerk ‘Gram’. Nu moet Telegram een in Florida gevestigd bedrijf $625.000 (of circa €527.000) betalen na het besluit om de rechtszaak stop te zetten.


Rechtszaak Gram-handelsmerk

Telegram, bekend van haar gelijknamige gecodeerde berichtendienst, heeft eerder dit jaar de rechtszaak laten vallen en het blockchain-project stop gezet.

Het bedrijf achter de beveiligde berichtendienst klaagde in mei 2018 het in Florida gevestigde Lantah LLC aan. Volgens Telegram maakte het bedrijf een schending van het common law handelsmerk & oneerlijke concurrentie omtrent het handelsmerk ‘Gram’.

Deze claim van Telegram werd echter hard teruggevochten, waarna een 2 jaar durende rechtszaak het gevolg was. Volgens de verdedigers waren zij al maanden voordat Telegram zijn Gram-token aankondigde gevormd. Dit zou in het voordeel zijn voor het krijgen van voorrang op het Gram-handelsmerk.

Dit blijkt ook het geval te zijn, want de rechtbank van het noordelijke district van California oordeelde dat Telegram ongeveer $618.000 moet betalen aan het Amerikaanse bedrijf voor de advocaatkosten. Hiernaast moet het Lantah LLC ook nog eens circa $6.740 betalen voor extra gemaakte kosten. Hierdoor komt het totale kostenplaatje voor Telegram op ruim $625.000.


Lager dan geëist

Dit kostenplaatje ligt echter lager dan de eis was vanuit Lantah LLC. Zij hadden de rechtbank namelijk verzocht om $1.6 miljoen in rekening te brengen bij Telegram. Dit zou gebeurt zijn omdat de advocaten volgens hen $900 per uur vroegen, vanwege een aantal nieuwe problemen die bij de zaak zouden komen kijken. De rechter heeft dit bedrag verlaagd naar $600 per uur. Lantah zou volgens de rechter het hogere tarief niet kunnen rechtvaardigen, waardoor het onduidelijk blijft of de advocaten dit bedrag dan ook daadwerkelijk per uur vroegen.

Dit oordeel maakt een officieel einde aan het gehele blockchain-project van Telegram. Het blockchain-project van Telegram heeft hiermee geen lang leven gehad. In 2018 wist Telegram circa $1.7 miljard binnen te halen in een investeringsronde met de verkoop van zijn Gram-token. Dit is later aan alle investeerders terugbetaald. Hierna volgde een langdurige juridische strijd met meerdere rechtszaken. Uiteindelijk werd het Gram-project stopgezet en heeft het nooit een officiële lancering gezien. Het is echter nog niet bekend of Telegram in de toekomst een nieuw blockchain-project wil gaan starten. Deze optie blijft zeker een mogelijkheid.