Stablecoin Nieuws

Stablecoin Nieuws

Terra’s Stablecoin UST de op twee na grootste stablecoin

De aan de dollar gekoppelde UST heeft Binance USD ingehaald om de op twee na grootste stablecoin van de crypto markt te worden.

Terra’s UST

Gisteren heeft de snelgroeiende TerraUSD stablecoin een nieuwe belangrijke mijlpaal bereikt. Met meer dan $17 miljard aan marktkapitalisatie is het namelijk de op twee na grootste stablecoin geworden. Terra’s stablecoin haalde Binance USD (BUSD) in en pakte de derde plaats.

De grootste stablecoin op dit moment is Tether, die een marktkapitalisatie van maar liefst $82 miljard heeft. USD Coin (USDC) staat op de tweede plaats met een marktkapitalisatie van $49 miljard.

Naast het verschil in marktkapitalisatie, is er ook een fundamenteel verschil in hoe deze stablecoins zijn ontworpen. BUSD is een door fiat gedekte stablecoin. Dit betekent dat de bewaarder van de stablecoin, in dit geval Paxos, het gelijke bedrag aan BUSD aanhoudt dat in contanten, kasequivalenten of andere traditionele assets circuleert. USDC en USDT zijn op dezelfde manier gebouwd. Elk bedrijf heeft een dollar-equivalent asset voor elke stablecoin in omloop.

Het mint-and-burn mechanisme

De stablecoin van Terra is echter heel anders gebouwd. In plaats van een gecentraliseerde entiteit die traditionele assets aanhoudt, of het nu contanten of obligaties zijn, is deze stablecoin ontworpen om zijn koppeling aan de dollar te houden via een mint-and-burn-mechanisme.

Om één UST te maken, moeten gebruikers eerst $1 aan LUNA kopen en vervolgens vernietigen. Elke keer dat je $1 aan LUNA ruilt voor UST, vernietig je één UST. Omdat één UST altijd gelijk is aan $1 aan LUNA, zijn er veel mogelijkheden om winst te maken wanneer de stablecoin afwijkt. Als UST bijvoorbeeld zakt naar $0,99, kunnen arbitragers die UST altijd ruilen voor $1 aan LUNA en een kleine winst behalen. Ze vernietigen ook die UST in het proces, wat het aanbod vermindert en de munt schaarser maakt.

De marktkapitalisatie van UST is in vijf maanden tijd gestegen van slechts $2,8 miljard naar ruim $17 miljard. Ook de LUNA token is in de afgelopen weken enorm gestegen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten