tether, USDT
Stablecoin

Tether bevriest 225 miljoen dollar aan USDT

Tether, de uitgever van de grootste stablecoin ter wereld, heeft een recordhoeveelheid van 225 miljoen dollar aan USDT bevroren. Waarom? Omdat deze miljoenen gelinkt zouden zijn aan mensenhandel. Tether werkte voor deze operatie samen met de cryptobeurs OKX en het Amerikaanse ministerie van justitie.

Het blockchain-analysebedrijf Chainalysis speelde ook een cruciale rol in het blokkeren van de 225 miljoen dollar aan USDT.

Gigantische criminele operatie

Onder de bevroren wallets zat onder andere deze, waar voor 87,4 miljoen dollar aan USDT in verzameld was door de crimineel in kwestie.

Deze wallet staat nu op een zwarte lijst van Tether, waardoor het niet mogelijk is om hier transcaties mee te doen.

Volgens Tether en de partijen die meewerkten aan het oprollen van deze criminelen gaat het om zogenaamde “pig butchering” scams, een type van oplichterij dat is ontstaan in Zuidoost-Azië en zich momenteel wereldwijd aan het verspreiden is.

Wat zijn pig butchering scams?

Deze vorm van oplichting wordt uitgevoerd door groepen die actief zijn op datingapps en sociale media om slachtoffers te vinden. De oplichting begint met het creëren van een nep-profiel, waarmee de oplichter contact zoekt met potentiële slachtoffers via sociale media, WhatsApp, Tinder of andere datingsites, waarbij ze zich kunnen voordoen als een verkeerd nummer of een oude kennis.

Het doel is om een vriendelijke discussie met het slachtoffer te starten, waarbij ze proberen hun “nieuwe vriend” of “geliefde” te worden. De oplichter bouwt geleidelijk aan een relatie met het slachtoffer om zichzelf in hun dagelijks leven te integreren. Terwijl ze het vertrouwen van het slachtoffer winnen, introduceren ze langzaam het idee van een zakelijke investering met behulp van cryptocurrency. De oplichter gebruikt overredingskracht in plaats van direct om geld te vragen, omdat ze weten dat mensen alert zijn op het vragen van geld door een vreemde.

De nieuwe vriend overtuigt het doelwit langzaam om te investeren in cryptocurrency en verwijst hen naar een nepwebsite of -app die authentiek lijkt maar wordt gecontroleerd door de oplichter. De slachtoffers worden aangemoedigd om aanvankelijk kleine bedragen te investeren, waarbij de oplichter ervoor zorgt dat er een bescheiden winst wordt gepost. Ze laten het slachtoffer zelfs een of twee keer geld opnemen om hen te overtuigen van de legitimiteit van het proces.

Het slachtoffer wordt vervolgens overgehaald om grotere bedragen op het nepplatform te investeren, soms honderdduizenden dollars. Zodra het geld naar de neppe beleggingsapp is gestuurd, verdwijnt de oplichter en neemt al het geld mee, wat resulteert in aanzienlijke verliezen voor het slachtoffer.

Hoewel pig butchering vaak romantiek als tactiek gebruikt, kunnen oplichters ook andere soorten persoonlijke of professionele relaties opbouwen. Ze zijn experts die getraind zijn om hun doelwitten te manipuleren, waardoor het gemakkelijk is voor iemand om ten prooi te vallen aan deze oplichting.

Pas op voor dit soort zaken, want het kan je zomaar je zuurverdiende Bitcoin kosten!

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Cruciale avond aangebroken voor de Bitcoin koers
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Macro-guru: Bitcoin gaat andere grote assets opeten
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?