tether, USDT
Stablecoin

Tether CEO: Concurrentie in stablecoins cruciaal voor serieuze gesprekken met toezichthouders

De groeiende concurrentie in de wereld van stablecoins is goed voor de legitimiteit van deze digitale munten, vindt Paolo Ardoino, CEO van Tether. De aankondiging van Ripple om ook een eigen stablecoin te lanceren, ziet hij dan ook met een positief gevoel tegemoet.

Ergens is het logisch dat Tether zich geen zorgen maakt over de concurrentie, want het loopt mijlenver voor op de rest qua market cap.

Concurrentie is fantastisch

Tijdens Paris Blockchain Week benadrukte Ardoino het belang van gezonde concurrentie tussen grote spelers in de stablecoinmarkt. “Concurrentie is fantastisch”, aldus Ardoino. “Ik heb altijd geloofd dat Tether niet alleen kan blijven. De stablecoinmarkt is een volwaardige industrie geworden juist dankzij de aanwezigheid van meerdere spelers.”

Stablecoins spelen een steeds belangrijkere rol in de cryptowereld. Met een totale marktkapitalisatie van meer dan 130 miljard dollar in april 2024, worden ze gebruikt op allerlei plekken, van centrale exchanges tot decentrale financiële protocollen (DeFi). 

Volgens Ardoino laat de aanwezigheid van meerdere betrouwbare spelers met gezonde businesses zien hoe belangrijk deze sector is geworden: “Met meerdere partijen sta je sterker in gesprekken met toezichthouders. Als je de enige bent met één product, nemen ze je niet serieus. Met een groep sterke bedrijven kun je veel meer bereiken.”

De aankondiging van Ripple om later in 2024 een eigen stablecoin te lanceren, ziet Ardoino als bewijs dat er nog genoeg ruimte is voor nieuwe spelers. “Ik denk dat er voor iedereen plek is”, zegt hij. “Als je bedenkt dat de Verenigde Staten elke 100 dagen zo’n 1 biljoen dollar drukt, dan kan de markt waarschijnlijk wel 30 keer zo groot worden.” 

De dominante positie van Tether

Tether is met een marktkapitalisatie van 108 miljard dollar op 17 april de absolute leider onder de stablecoins. Op nummer twee staat USD Coin (USDC) met een waarde van 32 miljard dollar. 

Ardoino gelooft dat de groeiende acceptatie van stablecoins als USDT en USDC direct verband houdt met de hoge inflatie en de dalende waarde van nationale valuta’s overal ter wereld. “Kijk naar landen als Argentinië, Turkije, Venezuela, Vietnam of Brazilië. Al deze landen zoeken naar alternatieven voor hun eigen munteenheid. De inflatie in die landen is door het dak geschoten.”

Daarnaast wijst hij erop dat er wereldwijd nog steeds meer dan 2 miljard mensen geen bankrekening hebben en moeten rondkomen van minder dan 300 dollar per maand. Hierdoor is een groot deel van de bevolking buitengesloten van het traditionele financiële systeem.

De toegenomen beschikbaarheid van digitale portemonnees zorgt ervoor dat mensen steeds vaker kunnen sparen in digitale valuta zoals USDT of USDC. Volgens Ardoino weerspiegelt de aantrekkelijkheid van deze munten de trieste realiteit van de wereldeconomie:

“De digitale dollar van USDT is an sich niet bijzonder. Het is gewoon een dollar op de blockchain. De onaangename waarheid is dat het succes van stablecoins recht evenredig is aan de macro-economische problemen in de wereld.”

Ardoino benadrukt dat de omvang van de USDT-voorraad voor 106% gedekt is door onderliggende waarde. Tether streeft ernaar om op termijn over te stappen naar 100% dekking in Amerikaanse staatsobligaties. Momenteel bezit Tether naar schatting al zo’n 90 miljard dollar aan staatsobligaties.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!