Thailand Crypto
Regulatie

Thailand staat lancering van particuliere Bitcoin ETF-fondsen toe voor institutionele en ‘ultra-vermogende’ beleggers

De Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar regelgeving aangepast, waardoor nu de deur openstaat voor de lancering van particuliere fondsen die investeren in Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s), die op Amerikaanse beurzen worden aangeboden.

Echter, deze innovatieve beleggingsmogelijkheid wordt exclusief voorbehouden aan institutionele beleggers en ultra-vermogende particulieren, zo meldt de Bangkok Post.

Toegang in eerste instantie voor geaccrediteerde beleggers

De wijziging komt na een periode waarin de Thaise regelgeving rondom vermogensbeheerders geen specifieke richtlijnen bood voor ETF’s gebaseerd op digitale activa. Met de recente goedkeuring van spot-Bitcoin ETF’s door de Amerikaanse effectenregulator in januari, worden aandelen in dergelijke ETF’s nu onder Thaise wetgeving als effecten beschouwd, in plaats van als crypto-activa.

SEC-secretaris-generaal Pornanong Budsaratragoon licht toe dat de toegang tot Bitcoin exchange-traded products (ETP’s) beperkt zal blijven tot geaccrediteerde beleggers, gezien het hoge risicoprofiel van deze producten. “De vraag naar blootstelling aan digitale activa, in het bijzonder Bitcoin en spot Bitcoin ETF’s, groeit onder vermogensbeheerders. We moeten echter de risico’s afwegen alvorens hen toe te staan rechtstreeks in deze digitale activa te investeren,” vertelt ze aan de Bangkok Post.

Ondanks een verzoek in januari van de Thailand SEC om vermogensbeheerders de mogelijkheid te bieden hun eigen spot Bitcoin ETF’s te lanceren, blijven particuliere beleggers, althans voor nu, uitgesloten van directe blootstelling aan deze fondsen.

Populariteit van cryptohandel aanzienlijk

De populariteit van retail-cryptohandel blijft aanzienlijk in Thailand, hoewel de overheid in maart 2022 het gebruik van digitale activa voor betalingen verbood, gevolgd door een verbod op het gebruik van cryptocurrencies voor leningen en investeringen in juli 2023. Desalniettemin verlichtte de SEC in januari de restricties voor particuliere beleggers in digitale tokens, mits deze gekoppeld zijn aan vastgoed- of infrastructuurprojecten.

De Thaise markt blijft dynamisch met Bitkub, de grootste cryptobeurs van het land, die 107 paren aanbiedt met een dagelijks volume rond de $155 miljoen volgens CoinGecko. Bovendien heeft Binance, een toonaangevende mondiale cryptobeurs, in januari haar intrede gedaan op de Thaise markt met een nieuwe beurs specifiek voor Thaise staatsburgers.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten