Regulatie

Trump wil geheime dienst die crypto misdrijven onderzoekt

Uit het begrotingsvoorstel blijkt dat president Donald Trump $4.8 biljoen op zij gaat zetten om de geheime dienst sterker te maken. Hiermee wil hij het onderzoek naar cyber- en financiële criminaliteit verbeteren.


De secret Service

De geheime dienst, die opgericht is in 1865, viel vroeger binnen de afdeling ‘Treasury’. Deze afdeling beschermd de Amerikaanse valuta tegen potentiële gevaren. In 2002 werd de geheime dienst overgedragen aan het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Echter wil Trump deze stap nu weer terugdraaien.

Dit zal de efficiëntie moeten vergroten bij het onderzoek naar financiële misdrijven. Financiële misdrijven zijn namelijk geëvolueerd en steeds moeilijker te bestrijden. In het voorstel staat het volgende geschreven:

“Technologische vooruitgang in de afgelopen decennia, zoals crypto valuta’s en de toenemende onderlinge verbondenheid van de internationale financiële markt, hebben geleid tot complexere criminele organisatie. Daarnaast heeft deze technologische vooruitgang sterkere banden aangetoond tussen financiële en elektronische misdaden van terroristen.

Verder staat er geschreven dat cryptocurrencies ge sancties van Amerika omzeilen. Hierover wordt het volgende geschreven:

Sluit de geldstroom van miljarden dollars naar Iran af. Sluit vervolgens de verstoorde netwerken die het brutale Syrische regime toegang geven tot olie en de financieringen. Daarnaast moeten er en uitgebreide sancties ingesteld worden om Russische corruptie, aan de Kremlin gekoppelde oligarchen, te straffen.”

De inhoud van het document

In het document wordt opgemerkt dat Amerika van plan is haar investering in economische instrumenten voort te zetten. Deze instrumenten behartigen de belangen van het Amerikaanse buitenlands beleid en kunnen helpen om nieuwe bedreigingen te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van crypto valuta’s bij het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Trump wil dat de ‘Treasury and Secret Service’ zich gaat richten op de coördinatie van inlichtingendiensten, financiële instellingen en toezichthouders om terrorismefinanciering te onderscheppen. Daarnaast moet het financiële misdaden detecteren en afschrikken.

Het document is gisteren op 10 februari vrijgegeven. Echter hoeft de presidentiële begroting niet noodzakelijk een gelijkenis te vertonen aan de uiteindelijke federale begroting. Deze gaat bepaald worden via een begrotingsresolutieproces in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Dit gaat plaatsvinden voorafgaand aan het nieuwe fiscale jaar dat begint op oktober 2020.

Het document speelt dus een grotendeels politieke rol en geeft het Congres de visie en prioriteiten van de administratie voor de federale uitgaven voor verschillende programma’s in het komende jaar.

Zoals eerder gemeld in de zomer van 2019 is Trump geen aanhanger van de Bitcoin. De vraag is nu of hij ook harde maatregelen gaat nemen tegen cryptocurrencies, of dat alleen het onderzoek naar illegaal gebruik wordt geïntensiveerd.