Cryptocurrency

Cryptocurrency

Tunesië gaat nationale E-Dinar lanceren met blockchain

Tunesië is van plan om zijn nationale valuta naar een blockchain-platform te verplaatsen in de zeer nabije toekomst. Hiervoor is het land al een samenwerking aangegaan met de Russische ICO-startup ‘Universa’. Zij zullen de Tunesische Centale Bank helpen om de cryptocurrency uit te geven en te beheren.


Digitalisering van start gegaan

Volgens de Centrale Bank van Tunesië is de digitalisering van de nationale munteenheid de ‘Tunesische Dollar’ al van start gegaan. De papieren Tunesische Dollar gaat op de Universa blockchain worden uitgegeven.

Universa gaat hiernaast naar verluidt ook een percentage van alle transacties die met de ‘e-dinar’ worden uitgevoerd uitgeven. Het digitale grootboek zal zichtbaar worden voor de centrale bank van het land.


Geen echte cryptocurrency

Alhoewel dit natuurlijk erg veel kenmerken van een cryptocurrency heeft, heeft de CEO van Universa laten weten dat deze vorm van elektrisch geld eigenlijk geen echte cryptocurrency is.

Dit komt omdat de e-dinar namelijk eigendom zal worden van de staat en tevens worden ondersteund door papieren geld. Hierom is het geen echte cryptocurrency. De blockchain beschermt hierbij niet alleen tegen namaak, maar maakt de uitgifte van de munten goedkoper en transparanter.

Door deze implementatie gaat het land geen nieuwe valuta uitbrengen. Het wordt een aanvulling op de al huidige munteenheid in het land. Burgers kunnen hun fysieke geld voor de digitale versie inruilen, mochten zij dat willen.


Verandering werking particuliere banken

Volgens de CEO van Universa zal voornamelijk de manier waarop particuliere banken werken, veranderen. Zo zal namelijk al het fysieke geld zoals nu bij de centrale banken blijven. Hier zal naar verwachting niks in veranderen. De particuliere, commerciële banken zullen naar verwachting echter steeds meer gaan focussen op het verlenen van andere (financiële) diensten.

Alhoewel de overheid van het land en Universa nu hard aan het werk zijn om de munt te digitaliseren, is het nog niet bekend wanneer dit officieel klaar is. Naar alle verwachting zal dit in de nabije toekomst voltooid zijn.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten