australië
Blockchain

Twee crypto-gerelateerde ETFs waren in 2022 de slechtste van Australië

Het jaar 2022 is niet het jaar van crypto geworden. Dat kunnen we zo twee dagen voor het einde van het jaar met een gerust hart stellen. Wat dat betreft is het geen verrassing dat twee slechtst presterende ETFs van Australië in 2022 uit de crypto-sector komen.

Macro-economische tegenwind

In de eerste plaats heeft de markt natuurlijk last van de macro-economische tegenwinden. We moeten alleen niet vergeten dat in principe iedere asset daar last van heeft. Het jammer is dat Bitcoin en de rest van de cryptomarkt daar extra door geraakt zijn. Bitcoin is vanaf de all-time high bijna 80 procent van zijn koers verloren en dat heeft uiteraard een impact op de desbetreffende ETFs in Australië.

De BetaShares Crypto Innovators ETF (CRYP) en de Cosmos Global Digital Miners Access ETF (DIGA) verloren vanaf het begin van het jaar respectievelijk 82 en 72 procent van hun waarde. BetaShares lanceerde zijn ETF op de Australian Securities Exchange (ASX) in oktober 2021, enkele weken voordat de markt een all-time high bereikte.

De CRYP ETF geeft exposure op beursgenoteerde bedrijven als Coinbase en miners als Riot Blockchain, die ook geen fantastisch jaar achter de rug hebben. De grootste holding in het portfolio van de ETF is het Galaxy Digital van Mike Novogratz, dat 12,3 procent van het portfolio beslaat.

Andere problemen

Naast de macro-economische tegenwinden, kende de cryptomarkt ook andere problemen in 2022. Denk bijvoorbeeld aan de implosie van het Terra-protocol in mei en natuurlijk het omvallen van FTX in november van dit jaar. Dat zijn twee gebeurtenissen die het vertrouwen in de industrie weinig goed hebben gedaan en jammer genoeg voor extra dalingen zorgde.

Met name Bitcoin miners hebben een lastig jaar achter de rug en het portfolio van DIGA bestaat voornamelijk uit miners. Het is wat dat betreft geen verrassing dat met name deze ETF een paar flinke klappen kreeg in 2022. Alles bij elkaar zou je zeggen dat het komende jaar alleen maar beter kan worden voor de crypto-industrie. Na een jaar van stevige verliezen is het hopen dat de bodem bijna in zicht is en we binnenkort weer omhoog kunnen kijken.

Blockchain nieuws

Bakkt rapporteert sterke jaarresultaten en ambitieuze 2024-plannen
Square Enix Investeert in Crypto-Game Launcher HyperPlay
IMF eist belasting op cryptovermogenswinsten van Pakistan voor Noodfonds
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?