Exchange

Tweede Turkse crypto exchange wordt abrupt gesloten

Vebitcoin is de tweede Turkse crypto exchange die deze week plotseling gesloten is, vanwege financiële problemen.


Weer een Turkse exchange sluit de deuren

Vebitcoin, een Turkse crypto exchange stopte vandaag abrupt met de handel, onder vermelding van ‘niet-gespecificeerde financiële problemen’.

“Vanwege de recente interesse in crypto, zijn onze transacties veel intenser geworden dan verwacht”, aldus een verklaring op de website van Vebitcoin. “We betreuren het dat deze situatie ons in een financieel moeilijke positie heeft gebracht.” De exchange zei dat het de handel stopzette om “de rechten van de eisers te eerbiedigen”, eraan toevoegend dat er binnenkort meer informatie zal volgen.

De sluiting van vandaag maakt Vebitcoin de tweede Turkse exchange deze week die zijn deuren sluit nadat Thodex woensdag stopte met handelen. Vebitcoin is een van de kleinere exchanges in het land. Het dagelijkse handelsvolume bedroeg gisteren ongeveer $60 miljoen. Ter vergelijking: het dagelijkse handelsvolume van Thodex bedroeg $585,5 miljoen op de laatste handelsdag. Paribu, een van de grootste exchanges van het land, registreerde vandaag een handelsvolume van $1 miljard.

Kort na de aankondiging bevroor de Turkse waakhond genaamd ‘MASAK’ alle bankrekeningen in het land die met Vebitcoin zijn geassocieerd en opende een onderzoek naar het bedrijf en zijn managers. Mertcan Bayraktar, een advocaat die zeven mensen vertegenwoordigt in de zaak tegen de andere exchange, Thodex, vertelde aan nieuwswebsite Decrypt dat het bevriezen van bankrekeningen de noodzakelijke eerste stap is om de eisers te beschermen. Ook voegde hij eraan toe dat het een tragische week is geweest voor cryptovaluta in Turkije.


Dekt BitGo de verliezen?

Vebitcoin omschreef zichzelf als de “Turkse-partner” van BitGo. “Alle producten op onze exchange zijn gedekt door een verzekering van Bitgo”, schreef de Turkse exchange.

Of dat waar is echter nog maar de vraag. In een gesprek met Decrypt verduidelijkte een woordvoerder van BitGo dat Vebitcoin alleen een hot wallet-klant is geweest, geen cold wallet-klant en zeker niet een partner. Volgens de woordvoerder van BitGo heeft Vebitcoin de relatie met het bedrijf overdreven.

“De verzekering van BitGo dekt alleen een verlies veroorzaakt door BitGo en heeft niets te maken met de handel van Vebitcoin, vertelde de woordvoerder van BitGo. De verzekering dekt geen schade veroorzaakt door Vebitcoin. De Turkse klanten van Vebitcoin zouden geen uitbetaling uit Californië moeten verwachten.”