hacker cropped
Hack,, Trending

Diefstal $571 miljoen: VS Legt 3 hackersgroepen Sancties op

De VS heeft drie Noord-Koreaanse entiteiten gesanctioneerd voor cybercriminaliteit. D.m.v. het hacken wilde ze cryptocurrencies stelen.


Diefstal van 571 miljoen dollar aan crypto

In een aankondiging van 13 september heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën de Lazarus Group, Bluenoroff en Andariel geïdentificeerd als entiteiten die nu op de sanctielijst staan. Er wordt nu aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor de diefstal van 571 miljoen dollar aan crypto’s van vijf beurzen in Azië in 2017 en 2018.

De aankondiging komt slechts enkele dagen nadat Noord-Korea zei dat het zijn tweede cryptocurrency-gerelateerde conferentie zou houden. Tijdens deze conferentie wordt de gemeenschap uitgenodigd om informatie te delen en deals te sluiten volgend jaar februari in Pyongyang.


Verbod tot handel

De afdeling Treasury zei dat de gestolen cryptocurrencies, waaronder munten van cryptocurrency-exchanges, worden verondersteld te zijn gebruikt bij de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten.

Als gevolg van de aanwijzing zijn alle activa die eigendom zijn of onder zeggenschap staan ​​van een van de drie entiteiten nu geblokkeerd en moeten deze worden gerapporteerd aan Office of Foreign Assets Control (OFAC). De aankondiging zei dat ‘VS personen ‘ (waaronder in het algemeen burgers, bewoners en bedrijven vallen die in de VS zijn gevestigd) in het algemeen verboden zijn om met de geblokkeerde entiteiten te handelen. Iedereen die de sancties overtreedt, kan zelf worden onderworpen aan de Treasury.

Verder kan elke financiële instelling in elk land die zich bezighoudt met de geblokkeerde entiteiten ook problemen krijgen. Zij kunnen correspondentbankrelaties met Amerikaanse financiële instellingen verliezen, waardoor ze eigenlijk worden uitgesloten van de dollarmarkt.


De 3 hackergroepen

Lazarus, de ouder van de andere twee groepen en ook bekend als Apple Worm en Guardians of Peace, was betrokken bij de WannaCry 2.0 ransomware-aanvallen van 2017.

Bluenoroff kwam in 2014 onder de aandacht van beveiligingsbedrijven en heeft meerdere keren geld gestolen van financiële instellingen. Bijvoorbeeld $ 80 miljoen van de Centrale Bank van Bangladesh en heeft zich nu gericht op cryptocurrency-exchanges.

Andariel werd voor het eerst opgemerkt door de internetbeveiligingsgemeenschap in 2015 en probeert ook diefstal te plegen en verwarring te zaaien. Er wordt gezegd dat het verantwoordelijk is voor een hack in 2016 op de persoonlijke computer van de Zuid-Koreaanse minister van Defensie.

Alle drie groepen worden gecontroleerd door Noord-Korea en zijn gerelateerd aan het Reconnaissance General Bureau (RGB), volgens het bericht.


2 miljard dollar gestolen

Een recent U.N.-rapport beweert dat het Noord-Korea voor $ 2 miljard aan crypto- en fiat-valuta’s heeft gestolen in 35 afzonderlijke aanvallen in 17 landen. De UPbit-exchanges van Zuid-Korea was mogelijk een van de doelen, waarbij Noord-Korea phishing-aanvallen gebruikte om controle over de computers van klanten te krijgen.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)