brazil cbdc
Stablecoin

Visa en Microsoft sluiten zich aan bij Braziliaanse CBDC-proef

In het aankomende pilotproject van de Braziliaanse centrale bank digitale valuta (CBDC) staan zowel nationale als internationale bedrijven in de schijnwerpers. Banco Central do Brasil, de alom bekende centrale bank van het land, plant naar verwachting om tegen midden juni 2023 deelnemers aan boord te halen op het veelbelovende digitale real-platform.

Brazilië onthult CBDC-deelnemers

Op 24 mei onthulde de Centrale Bank van Brazilië de definitieve groep deelnemers voor de pilot van haar digitale valuta (CBDC). Uit 36 aanbiedingen, waarbij meer dan 100 instellingen betrokken waren, heeft de bank uiteindelijk 14 deelnemers geselecteerd. Deze deelnemers variëren van individuele bedrijven tot consortia, waaronder de Amerikaanse techgigant Microsoft, de Braziliaanse bank Banco Inter en het digitale technologiebedrijf 7COMm.

In deze fase van de proef met de digitale real zal de centrale bank de privacy- en programmeermogelijkheden van haar platform evalueren binnen het kader van een specifiek gebruiksscenario: een “levering versus betaling”-protocol voor federale overheidsobligaties.

Andere opmerkelijke deelnemers aan de pilot zijn Visa, Santander en diverse Braziliaanse banken, waaronder Itaú Unibanco, BTG Pactual en Banco Bradesco.

De Braziliaanse CBDC-pilot werd voor het eerst aangekondigd in 2022. De digitale real is bedoeld om gelijk te zijn aan de nationale fiatvaluta, met een vaste voorraad die in de loop van de tijd zal worden vrijgegeven.

De digitale revolutie in volle gang

Met een indrukwekkende bevolking van meer dan 214 miljoen mensen, is Brazilië, het grootste land van Latijns-Amerika, een onmiskenbare hotspot geworden voor wereldwijde cryptobedrijven. Deze recente ontwikkelingen weerspiegelen de dynamische digitale transformatie die de financiële dienstverlening in het land ondergaat.

In een opmerkelijke stap eerder dit jaar bundelden Binance en Mastercard hun krachten om een prepaid crypto-kaart in Brazilië te lanceren. Gezien de omvang van de Braziliaanse markt en de toenemende interesse in cryptocurrency, lijkt deze gedurfde zet veelbelovend.

Coinbase, een prominente naam in de cryptowereld, heeft ook de Braziliaanse markt betreden. Sinds maart heeft het bedrijf samenwerkingsverbanden gesloten met lokale betalingsdienstverleners, waardoor Brazilianen nu met gemak cryptocurrency kunnen kopen, verkopen en transacties kunnen doen in hun lokale valuta. Dit markeert een belangrijke stap voor zowel Coinbase als de bredere crypto-industrie in het stimuleren van de adoptie van digitale valuta in het land.

erder versterkte Latam Gateway, Binance’s betalingsprovider in Brazilië, hun positie op de markt toen ze op 19 mei goedkeuring kregen van de Centrale Bank om als betalingsinstelling en uitgever van elektronisch geld te functioneren. Deze licentie biedt Binance de mogelijkheid om hun aanbod in Brazilië verder uit te breiden.

Het is evident dat de Centrale Bank van Brazilië niet alleen gericht is op het faciliteren van traditionele financiële diensten, maar ook openstaat voor innovatieve fintech-oplossingen. Dit weerspiegelt de groeiende acceptatie van cryptocurrency’s en de bereidheid van regelgevers om nieuwe spelers in de financiële arena te verwelkomen.

Stablecoin nieuws

Zijn stablecoins de redding van de bankensector?
Amerikaans wetsvoorstel moet digitale dollar tegenhouden
Dit is hoe de stablecoin van PayPal gedekt is
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je in november 2021 voor 1000 euro aan Shiba Inu (SHIB) had gekocht
Rich Dad Poor Dad auteur: ‘Haal je geld weg bij de banken’
Analist voorspelt: Ripple (XRP) zou in september 2024 kunnen stijgen tot $43