worldcoin
Altcoin

Vitalik Buterin prijst Worldcoin en noemt cryptografische beveiliging ‘verbazingwekkend’

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin is tevreden over de stappen die Worldcoin neemt om gebruikersdata te beveiligen. Buterin prijst hun reactie op privacy-kritiek en noemt hun cryptografische beveiliging “verbazingwekkend”.

Worldcoin, mede opgericht door Sam Altman van OpenAI, streeft naar een digitaal paspoort met irisscans en Buterin ziet nu hun inspanningen om dit op een verantwoorde manier te doen.

Buterin’s eerdere kritiek

Maar Buterin had eerder ook zijn bedenkingen bij Worldcoin. In oktober 2023 uitte hij zorgen over de manier waarop Worldcoin menselijke identiteit verifieert, namelijk via irisscans. Hij noemde het “digitale paspoort” om mensen te onderscheiden van AI weliswaar een interessant idee, maar zag ook problemen met privacy en toegankelijkheid.

Buterin erkende dat het systeem spam en machtsconcentratie kan tegengaan, maar waarschuwde: “Als ‘proof of personhood’ niet goed wordt opgelost, is decentraal bestuur juist vatbaarder voor machtige spelers, waaronder vijandige overheden.”

Zijn grootste zorg was de hoeveelheid data die via irisscans wordt verzameld. Hieruit zou mogelijk persoonlijke informatie kunnen worden gehaald, zoals geslacht, etniciteit en medische aandoeningen.

Ook over de wereldwijde toegankelijkheid van Worldcoin was Buterin sceptisch. “Zelfs met grootschalige productie is het lastig om overal ter wereld apparaten (Orbs) te krijgen die iedereen binnen vijf kilometer kan bereiken.” Daarbij zou het natuurlijk ongelooflijk lang duren om scans te maken van de ogen van iedere persoon op aarde.

Wereldwijd toezicht op Worldcoin

De manier waarop Worldcoin biometrische gegevens verzamelt, leidt steeds vaker tot toezicht door overheden.

In Portugal legde de Nationale Commissie voor gegevensbescherming (CNPD) op 26 maart de activiteiten van Worldcoin voor 90 dagen stil. De reden: zorgen over het verzamelen van iris- en gezichtsscans zonder toestemming, met name van minderjarigen.

Een soortgelijke maatregel werd in Spanje genomen. Daar verbood de dienst Gegevensbescherming (AEPD) Worldcoin vanaf 6 maart drie maanden lang gegevens te verzamelen. Ook hier ging het om privacy-overwegingen. Rechtszaken van Worldcoin werden door een lokale rechtbank afgewezen, waardoor het verbod van kracht bleef.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de toenemende controle op Worldcoin door toezichthouders in verschillende landen. Ook in Hongkong en Kenia wordt gekeken naar de privacyrisico’s en de verzameling van biometrische gegevens door Worldcoin. In deze landen leidde dat al tot onderzoeken en beperkingen op de activiteiten van het platform.

Wat denk jij? Heeft Worldcoin de potentie om een serieuze gooi naar de troon van Bitcoin te doen?

Nog 2 dagen: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Worldcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Nog maar 2 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Altcoin nieuws

Waarom blijven altcoins achter bij Bitcoin?
Crypto analist: Bitcoin gepiekt, het is tijd voor altcoins
CTO van Andreessen Horowitz bekritiseert memecoins als ‘riskant casino’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC