vitalik buterin
Ethereum

Vitalik Buterin: Transactiekosten Ethereum moeten nog omlaag

In een nieuwe blogpost van 28 februari schrijft Ethereum-oprichter Vitalik Buterin dat er nog verbeteringen nodig zijn om Ether als betaalmiddel te pushen. Buterin deelde in de blogpost bijvoorbeeld hoe hij voor zichzelf en vrienden voor thee wilde betalen in een koffietentje in Argentinië in 2021. Die thee kostte hem uiteindelijk 40 dollar, wat drie keer zoveel was als de normale prijs.

Meer problemen

Ook in 2022 probeerde Buterin thee te kopen met Ethereum. Dat was overigens wel op een andere locatie, maar daar gingen er twee afzonderlijke transacties mis. De transacties kwamen niet door, omdat er extra gas nodig was om de transactie door te laten zetten en vanwege een glitch in zijn mobiele wallet.

Verder klaagt Buterin over de soms onvoorspelbare transactietijden. “Vaak zijn er verrassend lange vertragingen tussen het accepteren van mijn transactie op de blockchain en de dienst die de transactie moet erkennen”, aldus Buterin.

Voordat Ethereum kan fungeren als betaalmiddel, is er volgens Buterin dus echt nog werk aan de winkel. Verder gaat het volgens hem niet om de gemiddelde ervaring, maar om de slechtste ervaringen. Die slechtste ervaringen moeten er volgens Buterin uit voordat Ethereum echt kan slagen als betaalmiddel.

Niet 100 procent betrouwbaar

Een ander probleem dat Buterin bespreekt is dat het internet in principe niet altijd voor de volle 100 procent betrouwbaar is. Wat dat betreft is het volgens hem wellicht nodig voor gebruiker om offline te kunnen bewijzen dat ze hun data naar de verkoper gestuurd hebben.

Op het moment van schrijven betaal je volgens YCharst gemiddeld 0,656 dollar per transcatie op Ethereum. Dat is een stuk lager dan de 20 dollar die we zagen tijdens de piek van de bullmarkt van 2021, maar het is voor een betaalmiddel nog teveel natuurlijk.

Grotere transacties zou je wel kunnen doen met Ethereum, maar je dagelijkse boodschappen betalen voor 0,656 aan transactiekosten, dat gaat al een beetje ver. Zeker als het om de echte kleinere betalingen gaat.

Ethereum nieuws

Ethereum ecosysteem bereikt heel bijzonder record
Bloomberg analist: Ethereum ETF’s worden op deze dag gelanceerd
Vraag naar Ethereum schiet de lucht in na hevige prijsdaling
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken