Hack Nieuws

Hack Nieuws

Volgens Ripple negeerde YouTube waarschuwingen over XRP Giveaway-scam

Volgens Ripple, zijn de beweringen van YouTube onjuist over dat zij niets zouden weten over de XRP Giveaway-scam. Het bedrijf achter de XRP-token beschuldigt het videoplatform dan ook van opzettelijke blindheid. Het videoplatform zou dan ook honderden keren gewaarschuwd zijn geweest.


YouTube niet verantwoordelijk voor content van derden

Het is niet de eerste keer dat Ripple kritisch is op het bekende en populaire online videoplatform YouTube. In april dit jaar nam het bedrijf al eerder actie tegen het videoplatform, waarbij het platform verantwoordelijk gehouden werd voor diverse video’s. Zo zou de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, namelijk gebruikt zijn in dergelijke video’s met het doel om oplichting te promoten. Brad Garlinghouse heeft echter uiteraard nooit daadwerkelijk deelgenomen aan deze video’s.

In deze video’s werd gevraagd om XRP-tokens te versturen, in ruil voor een groter bedrag aan dezelfde soort tokens. Deze tokens komen echter nooit aan.

Als tegenargument gaf YouTube in juli aan dat het niet bewust betrokken was bij oplichting en dat het als online videoplatform niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de content die derden op het platform publiceren. Deze claim wordt nu door Ripple betwist, in een reactie op de motie.


Meer dan 300 verwijderingsverklaringen

Zo zou Ripple namelijk circa 350 verwijderingsverklaringen naar het videoplatform gestuurd hebben. Dit suggereert dat het videoplatform daadwerkelijk wel van de oplichting afwist, maar er juist voor zou kiezen om niet direct actie te ondernemen. Hierdoor wordt YouTube nu beschuldigd van opzettelijke blindheid door het blockchain-betalingsbedrijf.

De oplichtingsvideo’s deden het ook niet slecht op het videoplatform. Enkele van deze video’s zouden binnen slechts enkele uren al tienduizenden weergaven hebben gekregen. Het verlies dat hierdoor geleden is bij slachtoffers is dan ook hoog. Volgens Ripple zijn er miljoenen XRP-tokens aan dergelijke scam-acties verloren gegaan. Ook het blockchain-betalingsbedrijf zou hier ernstige reputatieschade door hebben opgelopen, dit terwijl YouTube volgens het bedrijf juist heeft geprofiteerd door de advertentie-inkomsten van deze scam-acties.

Ripple staat niet alleen in deze zaak. Zo heeft ook Steve Wozniak, oprichter van Apple, samen met 18 andere eisers een schadevergoeding gezocht bij het platform. Niet alleen de CEO van Ripple is namelijk gebruikt voor dergelijke scam-acties, maar onder andere ook Steve Wozniak. Het is op dit moment nog niet bekend of zij daadwerkelijk ook een schadevergoeding zullen ontvangen, en zo ja, hoe hoog deze vergoeding zal gaan zijn.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten