rechtbank
Hack

Voormalig Alameda CEO getuigt tegen Sam Bankman-Fried in rechtszaak

Caroline Ellison, voormalig CEO van hedgefonds Alameda Research en vroegere zakenpartner van cryptomagnaat Sam Bankman-Fried, wordt binnenkort verwacht te getuigen voor de overheid in het proces tegen Bankman-Fried. Haar getuigenis volgt op die van Gary Wang, een voormalig topmedewerker bij FTX. Wang heeft onthuld dat Alameda Research sinds 2019 ongeoorloofd gebruik maakte van de tegoeden van klanten.

Getuigenverklaringen onthullen cruciale details

Na de zitting op vrijdag maakte het ministerie van Justitie bekend dat Gary Wang, medeoprichter en voormalig CTO van FTX, zijn getuigenis op dinsdag zal voortzetten. Hij zal worden gevolgd door Caroline Ellison, de vroegere CEO van Alameda Research. Vanwege Columbusdag vindt er op maandag geen zitting plaats, en de hervatting van het proces staat gepland voor dinsdag om 15:30 uur.

Wang en Ellison hebben beide schuld bekend aan fraudeaanklachten in december vorig jaar.

Tijdens de laatste zitting kwam de relatie tussen FTX en Alameda Research aan bod. Wang gaf aan dat Alameda “speciale privileges” genoot bij FTX. Hierdoor kon het hedgefonds maar liefst $8 miljard van het klantengeld van FTX inzetten. Deze privileges stelden Alameda in staat om een negatief saldo op FTX te hebben, een privilege dat geen enkele andere klant bezat. Wang, die een cruciale getuige in deze zaak is, vertelde dat Bankman-Fried specifiek had verzocht deze functie te programmeren en benadrukte dat de Alameda-accounts nooit geliquideerd zouden moeten worden op FTX.

Ondanks de diepe schulden van Alameda aan FTX – op een gegeven moment ongeveer $11 miljard – had het beursplatform slechts rond de $1,5 miljard aan inkomsten. De “speciale privileges” die oorspronkelijk werden toegestaan, waren bedoeld om gebaseerd te zijn op deze inkomsten, maar die grens werd overschreden.

Tijdens de zitting werd ook gesproken over het “backstop fund” van FTX. Wang getuigde dat het op de website vermelde bedrag niet overeenkwam met de daadwerkelijke cijfers. Het werd ook onthuld dat de kredietlijn van Alameda bij FTX meerdere keren was verhoogd op verzoek van Bankman-Fried, uiteindelijk tot een astronomische $65 miljard.

Daarnaast werd er een sub-account van Alameda besproken, gelinkt aan een “Koreaanse vriend” van Bankman-Fried, dat een negatief saldo van $8 miljard liet zien. Dit bedrag was opzettelijk buiten de hoofdboekhouding gelaten.

In de rechtszaal

Op vrijdag verschenen de ouders van Sam Bankman-Fried opnieuw in de rechtszaal. Zijn moeder, in een zwart pak, zat vastberaden aan de rechterkant van de zaal. Ze luisterde aandachtig naar de aanklager, maar haar ogen dwaalden regelmatig af van haar zoon naar de getuige en dan naar haar schoot, waar ze aantekeningen maakte. Naast haar zat de vader in een grijs pak, die de gehele zitting kalm bleef.

De ouders van Sam Bankman-Fried in de rechtszaal
De ouders van Sam Bankman-Fried in de rechtszaal (Schets door Helene Braunn)

Tijdens de rechtszaak op vrijdag heerste er een kalme sfeer onder de jury. De twaalf vaste juryleden en hun zes reserves waren aandachtig; sommigen maakten notities terwijl de aanklager sprak, anderen knikten af en toe instemmend. Een enkel jurylid keek verbaasd op toen er tussen de overheid’s advocaat en getuige Wang gespecialiseerde crypto-termen werden uitgewisseld.

Aan het begin van de zitting bracht verdedigingsadvocaat Mark Cohen naar voren dat een jurylid eerder die dag een lift had gedeeld met een van Bankman-Fried’s advocaten. Hierop reageerde de rechter door aan de jury te benadrukken dat, mochten ze getuigen of advocaten buiten de rechtszaal begroeten, ze zich niet beledigd moeten voelen als ze genegeerd worden.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Hack nieuws

Cryptocurrency-Industrie beleeft rampzalige maand: $363 Miljoen gestolen in November 2023
Kronos Research is in onderhandeling met hacker na grootschalige inbreuk
HTX herstelt succesvol na Exploit van $30 miljoen
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt: XRP klaar voor explosieve groei van 61.000% in aankomende Bullrun
Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen