Changpeng Zhao (CZ)
Exchange

Voormalig Binance-topman voor de rechter: Risico op gevangenisstraf

Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, staat vandaag voor de rechter in Seattle om zich te verantwoorden voor wanpraktijken bij zijn cryptobeurs Binance. De CEO riskeert een gevangenisstraf vanwege het schenden van de Bank Secrecy Act, een wet die witwassen tegengaat.

Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel. Dat is dubbel zoveel als de achttien maanden die eerder werd verwacht, maar een stuk minder dan de tien jaar die eerst op tafel lag. CZ’s advocaten gaan natuurlijk voor vrijspraak.

Vergelijkbare misdaden, strengere straf?

Changpeng Zhao pleit voor huisarrest. Hij verwijst naar Arthur Hayes, oprichter van BitMEX, die voor soortgelijke overtredingen bij zijn cryptobeurs slechts huisarrest kreeg. CZ betoogt dat hij daarom recht heeft op een vergelijkbare straf.

De aanklagers houden echter vast aan hun eis voor een gevangenisstraf van drie jaar. Ze baseren zich op de strafmaat onder de Bank Secrecy Act, die normaal een gevangenisstraf van 12 tot 18 maanden voorschrijft voor dergelijke overtredingen.

Ze pleiten er echter voor om de standaardstraf te verdubbelen. Dit voorstel is tweeledig gemotiveerd: enerzijds als afschrikking voor toekomstige overtredingen, en anderzijds vanwege de ernstige schade die Binance’s overtredingen van sancties aan de Amerikaanse nationale veiligheid hebben toegebracht.

Steunbetuigingen voor CZ

CZ ontvangt steunbetuigingen uit verschillende hoeken. Onder de supporters bevindt zich de moeder van zijn drie kinderen. Zij schreef een brief aan de rechter waarin ze CZ beschrijft als een bescheiden man die “goedkope kleding op Amazon koopt” en “met een elektrische step naar vergaderingen reist.” Bovendien licht ze zijn altruïstische aard toe.

Ze vertelt hoe hij een liefdadigheidsorganisatie oprichtte en een onderzoekspaper publiceerde over hoe blockchain-technologie kan bijdragen aan volledige transparantie in liefdadigheid. In zijn paper betoogt CZ dat blockchain garandeert dat “donaties volledig transparant zijn en de uiteindelijke begunstigden het volledige bedrag ontvangen.”

6 maanden cel?

Veel mensen verwachten dat Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, minder dan zes maanden celstraf zal krijgen, maar niet iedereen is het daarmee eens. Sommigen verwachten dat Zhao een straf van minimaal 3 jaar zal krijgen.

Kortom, hoe lang Zhao nou precies vast moet zitten, is koffiedik kijken. Eerst stond zijn veroordeling in februari gepland, maar die is uitgesteld naar vandaag.

Ondanks dat Zhao sinds november naar verluidt meewerkt aan het Amerikaanse onderzoek naar Binance, heeft hij meerdere malen verzocht om naar Dubai te mogen reizen.

De rechter heeft dit echter herhaaldelijk afgewezen. Zhao is het de VS verboden te verlaten, zelfs niet voor medische redenen of familiebezoek. De rechter vreest dat hij vanwege zijn internationale connecties en aanzienlijke vermogen de kans zou grijpen om te vluchten.

Exchange nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Binance helpt Taiwanese Autoriteiten bij opsporing van grootschalige witwaszaak
Crypto fan? Neem een kijkje op de Dutch Blockchain Days 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten