Regulatie

Voorzitter: Federal Reserve evalueert digitale dollar

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft gezegd dat de instelling de mogelijkheid onderzoekt om een digitale valuta uit te gegeven door de centrale bank.


Centrale bank onderzoekt digitale dollar

In een brief, die gisteren 19 november werd verstuurd, geeft Powell antwoord op een aantal vragen van de congres leden Hill en Foster. Hij schrijft inde brief dat de Fed de inspanningen van andere landen heeft opgemerkt om een eigen digitale valuta te ontwikkelen. Ook vertelt hij dat Amerika “zorgvuldig de voor en tegens analyseert voor een dergelijk initiatief in de VS.”

Hill en Foster hebben een tijd geleden hun bezorgdheid geuit over de risico’s die de dollar loopt als een ander land of particulier bedrijf een veelgebruikte cryptocurrecny ontwikkelt. Mede daarom vroegen ze aan de voorzitter of de centrale bank van Amerika ook een dergelijke optie nastreeft.

Terwijl de Amerikaanse centrale bank onderzoekt of een volledig digitale dollar voordelen voor de VS zou bieden, vertelt Powell dat de Federal Reserve niet bezig is met het actief ontwikkelen van een dergelijke digitale valuta. Ook zegt hij dat digitale nationale munteenheid mogelijk geen voordelen biedt aan de VS die andere landen mogelijk wel hebben.

Zo wordt er in sommige landen veel minder gebruik gemaakt van contant geld. De migratie naar een digitale valuta is dan vele malen makkelijker. In Amerika betalen nog altijd heel veel mensen met contant geld, vertelt Powell. Ook hebben sommige landen geen snel en betrouwbaar betalingssysteem ook dan zou een digitale valuta een grote verbetering bieden aan consumenten. Echter, Amerika heeft volgens de voorzitter al een zeer betrouwbaar systeem.


Digitale dollar roept veel vragen op

Dat het misschien niet dezelfde voordelen aan Amerika biedt dan aan andere landen is niet de enige moeilijke vraag waar Powell zich over moet buigen. De introductie van de digitale dollar zou namelijk belangrijke vragen oproepen met betrekking tot wetgeving, monetair beleid, financiële stabiliteit en regulering. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Wordt de digitale dollar aangemerkt als wettig betaalmiddel? En wat zijn de rechten en plichten van de deelnemers aan zo’n systeem?

Naast deze vragen zal de digitale dollar ook vragen doen rijzen over privacy en ICT beveiliging. Daarnaast zal er beslist moeten worden of er rente verdient kan worden over de digitale dollar en of het aanbod beperkt moet blijven.

Al met al concludeerde Powell dat de Federal Reserve “nog geen potentiële materiële voordelen van een digitale dollar heeft geïdentificeerd. instrumenten.”