Bitcoin crash
Bitcoin, Ethereum

Waarom Bitcoin, Ethereum en Litecoin vandaag forse dalingen ervaren

De crypmarkt lijkt zich in een neerwaartse spiraal te bevinden, waarbij de belangrijkste cryptomunten flinke dalingen ervaren. Dit door een cocktail van macro-economische angsten, onzekerheden rond het Amerikaanse schuldenplafond en anticipatie op de aankomende notulen van de Federal Reserve.

De grootste cryptomunt ter wereld, Bitcoin, is in de afgelopen 24 uur met 3,3 procent gedaald. Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency, volgde een soortgelijke trend met een daling van 3,2 procent, terwijl Litecoin met maar liefst 5,5% daalde.

BTC koersval 24 mei 2023
BTC/USD 1 uur per candle Bron: TradingView

Wat is de reden van de daling?

De huidige neerwaartse trend in de cryptomarkt lijkt hoofdzakelijk te worden veroorzaakt door een veranderende kijk van investeerders op de Federal Reserve en haar aanstaande beslissingen omtrent de rente. Hoewel het grootste deel van de investeerders, ongeveer 72%, nog steeds gelooft dat de centrale bank de rente niet zal verhogen, is dat percentage aanzienlijk gedaald ten opzichte van recente voorspellingen.

Met andere woorden, er is een groeiend aantal investeerders dat rekening houdt met een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve, wat bijdraagt aan de druk op de koersen van cryptocurrencies.

Cryptocurrencies hebben in het afgelopen jaar geleden onder de snel stijgende rentetarieven, die deze risicovolle activa minder aantrekkelijk maakten. Desondanks hebben ze dit jaar grotendeels een herstel doorgemaakt, gesterkt door de verwachting dat de Federal Reserve haar reeks renteverhogingen zou beëindigen.

Echter, ondanks een aanzienlijke daling van de inflatie dit jaar, is deze nog steeds aanzienlijk hoger dan de 2% doelstelling van de Federal Reserve. Dit, samen met een robuuste arbeidsmarkt, brengt beleggers ertoe te twijfelen of de Federal Reserve wel voldoende bewijs heeft gezien om haar renteverhogingscampagne te staken.

Ook de onopgeloste kwestie van het Amerikaanse schuldenplafond draagt bij aan de onzekerheid. De naderende deadline van 1 juni, waarop de VS mogelijk in gebreke zou kunnen blijven, zorgt voor toenemende rendementen op staatsobligaties en spoort beleggers aan tot risicobeperking. Het blijft afwachten hoe deze complexe combinatie van factoren zich verder zal ontvouwen en invloed zal hebben op de cryptowereld.

Een belangrijk besluit

Vanavond zal er mogelijk meer licht worden geworpen op de toekomstige richting van de Amerikaanse rentetarieven, aangezien de Federal Reserve de notulen van haar recente vergadering zal vrijgeven. De belangrijkste vraag waarop beleggers antwoorden zoeken, is of de Fed in haar komende juni-vergadering de rente zal handhaven of aanpassen. Dit, gecombineerd met de aanhoudende onzekerheid over de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond, voedt zorgen onder investeerders.

Onder deze omstandigheden is het te verwachten dat de koersen van cryptocurrencies onder druk blijven. De crypto-markt, net als andere financiële markten, reageert gevoelig op onzekerheden en zal naar verwachting stabiliseren zodra er duidelijkheid is over het rentebeleid van de Federal Reserve.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen