Bitcoin crash
Bitcoin

Waarom de Cryptomarkt een Daling Doormaakt

De cryptomarkt kreeg vandaag een flinke klap te verwerken. Slechts één dag na de aankondiging van de Federal Reserve om de voorgenomen renteverhogingen op een laag pitje te zetten, stortte de koers van Bitcoin met meer dan 4 procent in.

Voor het eerst sinds 17 maart duikelde de koers van Bitcoin onder de grens van 25 duizend dollar. Deze koersval volgde op een onverwachte strenge houding van de Federal Reserve. De turbulentie past echter in het patroon van een toch al roerige week voor de cryptosector.

Bitcoin koers 15 juni 2023, newsbit
BTC/USDT 1 uur per candle – Bron: Tradingview

Onzekerheid over Amerikaanse rente

In de afgelopen week wist Bitcoin stand te houden in de regio van $26.000. Dit terwijl de markt zich aan het aanpassen was aan de juridische manoeuvres van de Securities and Exchange Commission tegen crypto-exchange-grootmachten zoals Coinbase en Binance. Bovendien waren er toenemende macro-economische onzekerheden als gevolg van de signalen over rentewijzigingen afkomstig van de Amerikaanse Federal Reserve.

Echter, het was ongeveer drie uur na de aankondiging van de Federal Reserve om een tijdelijke pauze in te lassen op renteverhogingen, dat de Bitcoin koers een scherpe daling begon te vertonen. Dit volgde op een 15 maanden durende periode van opeenvolgende renteverhogingen, een strategie die was ingezet om de stijgende inflatie te beteugelen.

Toch was het niet dit besluit die de koers deed dalen. De daling werd namelijk veroorzaakt door de indicatie van de Federal Reserve dat er in de toekomst mogelijk weer renteverhogingen op de planning staan. Deze onzekere vooruitzichten wogen zwaar op de Bitcoin-markt en duwden de koers naar beneden.

Marktanalist Josh Gilbert benadrukt dat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, nadrukkelijk heeft aangegeven dat deze rentepauze slechts tijdelijk is, een indicatie die op lange termijn potentieel problematisch zou kunnen zijn voor Bitcoin.

“Veel van de positieve dynamiek die we dit jaar hebben waargenomen bij risicovolle activa, inclusief Bitcoin, is gestoeld op de verwachting dat de inflatie zal afnemen en dat rentetarieven een piek zullen bereiken, om vervolgens weer te dalen,” aldus Gilbert.

“De inflatie lijkt een gunstige richting in te slaan, maar de opmerkingen van Jerome Powell suggereren dat de rentetarieven mogelijk voor een langere periode verhoogd kunnen blijven. Dit zou Bitcoin in een nadelige positie kunnen brengen,” voegt hij toe.

Cryptomarkt gaat een zware tijd tegemoet

Diverse analisten suggereren dat de combinatie van onzekerheid over toekomstige renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve en de toenemende reguleringsdruk op de cryptosector binnen de Verenigde Staten, de markt in de nabije toekomst mogelijk verder onder druk kan zetten.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Top 5 cryptomunten met potentieel voor sterke groei in December