Ethereum
Ethereum

Waarom is de Ethereum supply toegenomen na de Merge?

De overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake betekent dat er op dagelijkse basis een stuk minder nieuwe Ethereum in omloop komt. Miners krijgen namelijk geen beloning meer en de beloning voor staking ligt een stuk lager. Er zijn echter hogere transactiekosten nodig om Ethereum deflatoir te maken.

Ethereum supply neemt toe

Ondanks de vele verhalen van Ethereum influencers dat het project na de Merge deflatoir zou zijn, heeft het er tot nu toe tokens bijgekregen en is er sprake van inflatie. Op ultrasound.money kun je bijhouden hoeveel Ethereum er na de Merge al is bijgekomen. Dat getal staat nu op ruim 900 Ether. Verschil is wel dat het met Proof-of-Work 24.700 Ether was geweest. In die zin is de uitgifte van nieuwe Ethereum stevig gedaald.

Ethereum supply

Maar alles bij elkaar is er nog geen sprake van deflatie, hetgeen waar de meeste Ethereum aanhangers op hadden gehoopt. Grappig is dat op de website van ultrasound.money eerst alleen de ‘supply change since merge’ stond, maar dat nu ook de Proof-of-Work productie is toegevoegd. Nadat bleek dat er tegen de verwachting in nog steeds Ethereum bij komt, leek het ze een goed idee om de vergelijking met de Proof-of-Work situatie toe te voegen.

Wat is er aan de hand?

Ethereum miners ontvingen ongeveer 13.000 Ethereum per dag in het Proof-of-Work systeem. Validators in de Proof-of-Stake blockchain ontvangen 1.600 Ethereum per dag. Voor de Merge was er sprake van een inflatie van ongeveer 4,62 procent per jaar. Na de transitie naar Proof-of-Stake viel 89,4 procent van de uitgifte van nieuwe Ethers weg. Daarmee komt de inflatie van Ethers ongeveer op 0,49 procent uit. Wat zelfs lager is dan de 1,7 procent van Bitcoin.

Verder heeft Ethereum in augustus 2021 EIP-1559 geïmplementeerd, waarmee een verbrandingsmechanisme is geïntroduceerd. Een deel van de transactiekosten wordt zo van iedere transactie op de digitale brandstapel gegooid en vernietigd. Ondanks al die veranderingen doet Ethereum het nog niet bijster goed na de Merge, want voor de afgelopen zeven dagen staat het op een min van 17,42 procent.

Ethereum nieuws

Mysterieuze whale verkoopt voor miljoenen dollars aan Ethereum
Bankgigant lanceert door goud gedekte cryptomunt voor particulieren
Grayscale verwacht binnenkort Ethereum ETF, ondanks stilte van SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen