Ethereum

Meer dan 70.000 Ethereum geburned door EIP-1559

Het totale aantal vernietigde tokens sinds de EIP-1559 upgrade heeft nu de 71.000 ETH overschreden. Dit bedrag wordt geschat op 221,5 miljoen dollar.


Vernietigen van Ethereum netwerk

EIP-1559 vernietigt Ethereum tokens die gebruikt worden om te betalen voor transacties op het Ethereum netwerk. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan het versturen van een token op een gedecentraliseerde exchange of het versturen van een NFT.

De EIP-1559 upgrade was een van de vijf upgrades die werden geïntroduceerd als onderdeel van Ethereum’s London hard fork op 5 augustus.

Vóór EIP-1559 vernietigde het Ethereum netwerk geen tokens. In plaats daarvan gingen de transactiekosten naar Ethereum miners als vergoeding. Nu is dat dus niet meer zo. Alleen als gebruikers miners fooi geven.

Vroeger bepaalde het netwerk de transactiekosten door vraag en aanbod. De EIP-1559 upgrade verving dat door een vast bedrag, behalve in uitzonderlijke periodes van ophoping. Op het moment van schrijven kost het 32 gwei, oftewel $2,10, om een eenvoudige transactie in 3 minuten te verwerken.

Transactiekosten zijn hoger voor meer gecompliceerde transacties. Het kost ongeveer $8,80 om een token over te dragen op NFT-marktplaatsen. OpenSea, de grootste NFT-marktplaats, is ook de grootste gashouder, verantwoordelijk voor 8.750 Ethereum ($28,4 miljoen) sinds EIP-1559 van kracht werd. OpenSea’s handelsvolumes hebben een piek bereikt sinds een CryptoPunks handelswoede begon op 31 juli.


Voortgang zonder miners

De computers die ETH tokens minen zullen niet lang meer aan staan: Het netwerk gaat binnenkort over op een ‘proof-of-stake consensus mechanisme’, dat geen miners nodig heeft. Wanneer dat van kracht wordt, zal Ethereum vertrouwen op stakers.

Ethereum stakers verifiëren transacties door Ethereum te verpanden aan het Ethereum 2.0 smart contract. Stakers worden beloond met nieuw gemunte Ethereum voor het beveiligen van het netwerk, net als miners op Ethereum 1.0. Vandaag is het bedrag dat is ingezet op Ethereum meer dan 7 miljoen EThereum, ter waarde van $22,9 miljard, volgens gegevens van blockchain analytics bedrijf Nansen.

De ETH tokens die gestaked worden zijn vergrendeld tot Ethereum 1.0 en 2.0 voor het eerst met elkaar kunnen communiceren. Ontwikkelaars verwachten dat de samenvoeging van beide netwerken begin 2022 zal plaatsvinden.