sam-bankman-fried
Regulatie

Waarom zit Sam Bankman-Fried nog niet in de gevangenis?

De oud-CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, staat nog steeds in de schijnwerpers, maar niet om de juiste redenen.

Onderzoek naar Sam Bankman-Fried

De SEC en het Ministerie van Justitie onderzoeken de oprichter en voormalige baas van de ingestorte crypto exchange FTX. Sam Bankman-Fried is opgeroepen om te getuigen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat toezicht houdt op Financiële Diensten.

Nadat er miljarden dollars aan geld in rook opging in een van de meest abrupte ineenstortingen in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven, is de exchange $3,1 miljard verschuldigd aan zijn top 50 schuldeisers. Volgens sommigen is de ineenstorting van de beurs een uitkomst van regelrechte oplichting geweest. Het is dus geen verassing dat mensen zich afvragen waarom Sam Bankman-Fried nog niet achter tralies zit?

Hoewel het lijkt alsof Bankman-Fried absoluut veel verkeerd heeft gedaan, is er nog niet bekend of hij iets crimineels heeft gedaan.

De opvolger van Bankman-Fried, John Jay Ray III, vertelde in ieder geval dat de boekhouding van het bedrijf één grote chaos was. In een faillissementsaanvraag zei Ray dat hij nog nooit zo’n volledig falen van bedrijfscontroles en zo’n grote afwezigheid van betrouwbare financiële informatie had gezien. Er zijn meerdere onderzoeken aan de gang, en totdat deze zijn afgerond, zal SBF niet snel achter de tralies terechtkomen.

Een ingewikkelde zaak

Hoewel FTX door velen gezien werd als een Amerikaans bedrijf, was het hoofdkantoor gevestigd op de Bahama’s. Dat maakt het allemaal extra ingewikkeld.

Ten eerste voegt het feit dat FTX in de Bahama’s opereert een extra laag complexiteit toe aan het Amerikaanse onderzoek. Ten tweede zijn de aanklagers niet zo bekwaam in grootschalige crypto-fraude. Het verzamelen van de juiste informatie om aanklachten in te dienen is daarom complexer en ondoorzichtiger. Daarom, terwijl een aanklacht slechts een kwestie van tijd is, nemen onderzoeken voor vervolging vaak veel tijd in beslag.

– Advocaat Charles Slamowitz

Een zaak die nog wel even zal duren

Thomas Gorman, partner bij Dorsey & Whitney LLP, die gespecialiseerd is in het verdedigen van onderzoeken van de SEC en criminele white collar zaken, was het ermee eens dat het hoofdkantoor van FTX in de Bahama’s de zaken ingewikkeld maakt. Het goede nieuws is dat de Bahama’s een uitleveringsverdrag met de VS hebben, mocht het zover komen.


Gorman zei dat ondanks het feit dat SBF onderzocht wordt door iedereen in Washington D.C., nog niemand heeft besloten of strafrechtelijke vervolging nodig is. Als er strafrechtelijke vervolging komt, duurt het nog wel even voordat er iemand achter de tralies zit.

In de tussentijd, terwijl SBF het recht heeft om te zwijgen, is hij allesbehalve stil gebleven. Hij heeft verschillende spraakmakende interviews gegeven.

Een mogelijkheid is dat Bankman-Fried nu bezig is met een “charme-campagne” om zijn schuldgevoel te minimaliseren en zichzelf in te dekken. Hij beweerd onder andere dat hij geen weet had van wat er gebeurde.

De publieke opinie blijft een essentieel onderdeel van het crypto-ecosysteem bij het bepalen of vervolging moet worden doorgezet.

– Slamowitz.

Regulatie nieuws

Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
68% kans dat Joe Biden uit de presidentsrace stapt
SEC annuleert cruciale Ripple vergadering: Komt er toch geen schikking?
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers