Exchange Nieuws

Sam Bankman-Fried: “Ik heb nooit bewust geprobeerd te frauderen”

De implosie van het handelsimperium van Sam Bankman-Fried is op dit moment een kwestie met meer vragen dan antwoorden. We weten dat FTX zo goed als failliet is, maar het echte verhaal moet nog naar boven komen. Het interview van Sam Bankman-Fried met Andrew Ross Sorkin van The New York Times leverde ook weinig antwoorden op.

“Ik ben geen fraudeur”

Sam Bankman-Fried lijkt in een ware waanwereld te leven op dit moment. De oprichter en voormalig CEO van FTX zegt zich er geen moment bewust geweest van te zijn dat hij mogelijk fraudeerde. Het 30-jarige ‘wonderkind’ is van mening dat het omvallen van FTX vooral het gevolg is van de ineenstorting van de markt. “Ik heb nooit bewust geprobeerd te frauderen”, aldus Sam Bankman-Fried.

Heel geloofwaardig is dat allemaal niet. Zodra je risico neemt met de tegoeden van gebruikers, weet je dat er een kans bestaat dat je nat gaat. Het kan niet zo zijn dat Sam Bankman-Fried, een intelligente MIT-student, dit simpele gegeven niet kon bedenken.

Verder gaf Sam Bankman-Fried toe dat hij enigszins nerveus werd na de publicatie van de balans van Alameda Research door CoinDesk op 2 november. Al was hij zich er zogenaamd niet van bewust dat dit weleens het einde van zijn imperium kon betekenen. “Ik heb nooit willens en wetens fondsen van klanten vergokt”, aldus Sam Bankman-Fried.

“Ik was verrast”

Ook als het gesprek een wending neemt richting de boeken van FTX, geeft Sam Bankman-Fried aan vooral verrast te zijn. “Er zat een substantiële discrepantie tussen de legitieme gecontroleerde financiële cijfers van het bedrijf en de cijfers op de dashboards. Ik was verrast”, zo ging Sam Bankman-Fried verder.

Over de relatie tussen de medewerkers van FTX en Alameda Research had Sam Bankman-Fried ook weinig te zeggen. Het feit dat medewerkers van FTX samenwoonden met die van Alameda Research was volgens Bankman-Fried ook niet ongepast.

“Ik keek er puur naar vanuit het handelsperspectief. In 2019 was Alameda Research verantwoordelijk voor 45 procent van het volume op FTX. Later in 2022 was dat nog maar 2 procent”, waarmee Bankman-Fried wil zeggen dat het uiteindelijk allemaal wel meeviel.

Exchange nieuws

Binance lanceert onbekende altcoin op platform
BUSD-stortingen en opnames via OCBS op Binance.US opgeschort
Matt Damon onthult waarom hij meedeed aan beruchte Crypto.com reclame
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden