Ethereum, ether
Ethereum

Wat gebeurt er op de dag van de Ethereum Merge?

De Merge komt steeds dichterbij en de verwachtingen rondom de overgang van Ethereum van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS) nemen toe.

Merge komt steeds dichterbij

Naarmate de Ethereum-software-update nadert, vragen steeds meer mensen zich af wat er op die dag zou kunnen gebeuren. Het kan zijn dat er niets gebeurt zoals het Ethereum team zelf verwacht, maar het kan ook zo zijn dat er een probleem plaatsvindt die het netwerk in gevaar brengt.

In de cryptowereld heerst vaan scepsis, net zoals in de echte wereld. Toen de wereld overging van het jaar 1999 naar het jaar 2000 voorspelden er bijvoorbeeld een hele hoop mensen dat er heel veel chaos zou ontstaan omdat computersystemen de overgang van millennium niet aan zou kunnen. Uiteindelijk gebeurde er echter niets en de computers registreerden zich in het jaar 2000 probleemloos. Hetzelfde zal waarschijnlijk gebeuren met de Ethereum-netwerkupgrade. Maar niets is zeker. De laatste Ethereum (Goerli) proof-of-stake-test werd op 11 augustus uitgevoerd en is met succes afgerond.

Een hobbelige rit

De Ethereum-upgrade omvat de overgang van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). De upgrade heeft als doel overmatig energieverbruik te verminderen. Bovendien zal het nieuwe deelnemers aan het blockchain-ecosysteem toevoegen, genaamd “builders”.

Deze overgang, die een mijlpaal in de crypto-industrie belooft te creëren, zou soepel en naadloos moeten verlopen. Echter, er is altijd kans op een fout. Het Ethereum-netwerk host ongeveer 3.400 applicaties. Deze kunnen worden beïnvloed als er een storing optreedt tijdens het implementatieproces van de nieuwe software.

Je weet dat er altijd van die gevallen zullen zijn die hackbaar en exploiteerbaar zullen zijn. Eén ding kan ik garanderen, het wordt een zeer hobbelige rit.

– Toby Lewis, CEO van Novum Insights.

Bovendien is het niet de eerste keer dat Ethereum sinds de lancering in juli 2015 last heeft van hacks en storingen. Een jaar na de lancering teisterde hackers wekenlang het netwerk. Met behulp van meerdere aanvallen repliceerden ze de transacties om zo de digitale valuta te stelen.

Als gevolg hiervan verloor het crypto platform Yunbi ongeveer 40.000 Ethereum Classic-tokens. Sindsdien hebben de ontwikkelaars de beveiligingsniveaus van het netwerk versterkt om verdere incidenten te voorkomen.

Voor de volgende update zijn alle beveiligingsmaatregelen genomen. Als hackers er op de dag van de Merge echter in slagen een fout te detecteren in een smart contract van een van de honderden bestaande applicaties, kunnen ze het netwerk aanvallen. De directeur van het blockchain bedrijf Trail of Bits, Josselin Feist, waarschuwt dat dit zou kunnen gebeuren. De gevolgen voor de gebruikers en DeFi-bedrijven zouden catastrofaal kunnen zijn.

Het kan nodig zijn om het netwerk tijdig te blokkeren

Om onzekerheden te voorkomen en de kans op problemen op de dag van de fusie te minimaliseren, hebben bedrijven zoals Coinbase Global Inc. al aangekondigd dat ze hun handelsactiviteiten rondom Ethereum zullen pauzeren. Andere handelsplatforms en DeFi-applicaties zullen deze stappen naar verwachting volgen.

Als deze problemen zich opnieuw voordoen, kan het nodig zijn om het netwerk tijdelijk te pauzeren,

– Pedro Herrera van DappRadar.

Wat echter meer angst oproept, is dat er tijdens de Merge vertakkingen van het Ethereum-netwerk zullen verschijnen. Een fork in de chain is in staat om een replica van het Ethereum-ecosysteem te creëren, dat wil zeggen kopieën van cryptocurrencies, NFT’s en applicaties.

Degenen die bijvoorbeeld een Ether-token op het Ethereum-netwerk bezitten, zouden een extra EtherPOW-token ontvangen. Evenzo, wanneer andere gebruikers POW-crypto’s proberen te downloaden, kunnen hackers het netwerk binnendringen en aanvallen veroorzaken.

Justin Sun, oprichter van de Tron-blockchain, komt dan ook met een waarschuwing:

Aanvallen tijdens de Merge zijn mogelijk omdat het netwerk minder veilig en kwetsbaarder wordt voor aanvallen wanneer er forks plaatsvinden.

– Justin Sun

Ondanks al deze waarschuwingen verwachten de meeste analisten echter dat de overgang goed zal verlopen en er geen grote problemen zullen ontstaan. Maar je weet het natuurlijk nooit.

Ethereum nieuws

SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Crypto-whales kopen massaal Ethereum en XRP
Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?