Geldzak, dollar
Regulatie

Werken China, Rusland en Saudi-Arabië aan een wereldreservemunt?

Er gaan al langere tijd geruchten dat China, Rusland, Saudi-Arabië en wat andere landen uit die hoek werken aan een concurrent voor de Amerikaanse dollar. Het conflict in Oekraïne maakte voor deze landen op pijnlijke wijze duidelijk dat het extreem gevaarlijk is om grote vermogens te bewaren in het door Amerika gecontroleerde systeem. De volgende stap in dat proces lijkt nu door Saudi-Arabië te zijn gezet.

Het einde van de petrodollar

Op het moment van schrijven wordt alle olie van Saudi-Arabië nog afgerekend in Amerikaanse dollars. Om olie te kopen van het land zijn andere landen gedwongen om eerst dollars te kopen. Dit stamt nog uit de jaren 70 van de vorige eeuw, toen Amerika een overeenkomst met Saudi-Arabië sloot. Het leger van de Verenigde Staten zou Saudi-Arabië bescherming bieden, zolang zij hun olie in dollars zouden verkopen.

Om die reden draagt de Amerikaanse dollar in bepaalde kringen ook de naam petrodollar. “De Amerikaanse dollar is alleen maar de wereldreservemunt omdat wij het Saudische koninkrijk beschermen,” aldus Andy Schectman in de Quoth the Raven podcast.

Het lijkt erop dat Schectman gelijk krijgt, want Bloomberg wist op dinsdag 17 januari te meldden dat Saudi-Arabië ervoor openstaat om olie te verkopen in ruil voor andere fiat valuta. Dit betekent zeker niet dat de Amerikaanse dollar meteen zijn status als wereldreservemunt kwijt is, maar het is een pijnlijk klap voor de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat de BRICS-landen, onder leiding van met name China en Rusland wilde plannen hebben.

Opvallende ontwikkeling

Dat is een opvallende ontwikkeling, omdat eerder deze week het nieuws naar buiten kwam dat Rusland en Iran bezig zijn met de ontwikkeling van een door goud gedekte stablecoin. Alle BRICS landen en andere niet-Westerse landen die last hebben van sancties lijken de handen ineen te slaan. Nu kunnen we met deze ontwikkelingen nog niet meteen van een revolutie spreken, maar het is duidelijk dat de gesanctioneerde landen op zoek zijn naar alternatieven en elkaar steeds vaker vinden.

Het begint er steeds meer op te lijken dat het Westen tegenover de BRICS-landen komt te staan. In principe zijn ze allebei op zoek naar een systeem dat ze kunnen vertrouwen. Wat dat betreft zou Bitcoin op de lange termijn uitkomst kunnen bieden. Bitcoin is immers een systeem waarin het onmogelijk is om fondsen te bevriezen en wat je binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld kunt sturen. Is dit de perfecte storm voor Bitcoin? We gaan het meemaken.

Regulatie nieuws

Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten
‘FTX gebruikers krijgen 140% van de waarde van hun kapitaal terug’
Cryptomarkt onder druk na besluit voortzetting rechtszaak Coinbase
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen