Rusland Bitcoin (BTC)
Blockchain

Wetsvoorstel Rusland biedt nieuwe manieren aan crypto-miners om beperkingen te omzeilen

Er is in Rusland een nieuw wetsvoorstel ingediend die crypto-miners 2 nieuwe manieren geeft om hun cryptomunten te verkopen. Het voorstel wordt echter geconfronteerd met hevige concurrentie van een overheid en een financieel systeem dat vijandig blijft tegenover de acceptatie van digitale middelen.

Crypto heeft moeite in Rusland

Cryptocurrency heeft in Rusland nog niet echt zolen aan de grond gezet. Het handelen, minen en het gebruik van crypto in het land is tot op heden nog niet eenvoudig geweest. De Bank of Russia heeft haar scepsis over dergelijke activa duidelijk gemaakt, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de financiële stabiliteit en zelfs opgeroepen tot een totaal verbod op handel en mijnbouw. Wel heeft het eerder dit jaar aangegeven dat het mogelijk bereid is om het gebruik van crypto voor grensoverschrijdende betalingen toe te staan. Wellicht dat dit het begin van een ommekeer is voor het land ten aanzien van crypto.

Eerder deze maand bevestigde de Europese Unie (EU) wel nog een blokkade op het leveren van crypto-gerelateerde diensten aan Russische burgers. Dit als onderdeel van de lopende sancties in de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne.

Mocht het wetsvoorstel er echter doorheen komen, dan krijgen crypto-miners uit Rusland toestemming om hun crypto te verkopen via buitenlandse platforms. Eenmaal goedgekeurd, zal de wet naar verwachting in januari van 2023 in gaan. Het is benoemingswaardig dat ongeacht waar deze crypto verkocht wordt, alle winsten nog steeds gerapporteerd moeten worden aan de federale belastingdienst.

Definities in wetsvoorstel

Het wetsvoorstel geeft een aantal crypto gerelateerde definities af, waaronder een uitgebreide omschrijving van ‘digital currency mining’. Dit wordt in dit geval wordt het gedefinieerd als ‘activiteiten om wiskundige berekeningen uit te voeren door computerapparatuur en software en hardware te bedienen om gegevens in te voeren in een informatiesysteem dat gedistribueerde grootboektechnologie gebruikt met als doel een digitale valuta te creëren en/of een vergoeding in digitale valuta te ontvangen’.

Ook wordt benoemd dat de regering van in dit geval Rusland de verantwoordelijkheid moet nemen om te bepalen aan welke eisen crypto-miners precies moeten gaan voldoen. Ook wordt gespecificeerd dat iedereen die van zijn crypto-munten af wil, dit kan doen op voorwaarde dat ze geen Russische informatie-infrastructuur gebruiken voor hun transacties.

Algemeen verbod voor reclame digitale valuta

Opmerkelijk is dat er in het wetsvoorstel een algemeen verbod is opgenomen voor de reclame van digitale valuta’s. Toch wordt er een uitzondering gemaakt voor het minen van dezelfde digitale valuta’s. De voorzitter van de financiële marktcommissie van Rusland, Anatoly Aksalov, verklaarde het volgende:

De introductie van de mining-verordening die door het wetsvoorstel wordt voorgesteld, evenals de vaststelling van bepaalde vereisten voor deze activiteit, zullen het mogelijk maken om deze activiteit in Rusland legaal uit te oefenen, verdiende inkomsten aan te geven en de juiste belastingen te betalen aan budgetten op alle niveaus. Bovendien zal dit het mogelijk maken om de juridische risico’s die aan deze activiteit zijn verbonden weg te nemen.

Het is echter nog niet zeker of het wetsvoorstel er wel doorheen gaat komen. Afgelopen maand werd een ander crypto-mining gerelateerd wetsvoorstel namelijk juist afgekeurd. Of dit nu ook gebeurt is echter niet bekend.

Blockchain nieuws

Er zitten voor miljoenen vast in wallets gekoppeld aan Coinbase en Vitalik Buterin
Verschuiving in crypto toegangspoorten essentieel voor Web3 Adoptie
VS en Nigeria bespreken partnerschap in digitale economie en AI
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?