Blockchain

WhatsApp-betalingen stopgezet door de centrale bank van Brazilië

De betalingsfunctie die in WhatsApp zijn geïntegreerd in Brazilië zijn nu al stopgezet door de centrale bank. De Braziliaanse centrale bank heeft namelijk Mastercard en Visa opgedragen de verwerking van geldovermakingen namens Facebook’s WhatsApp op te schorten.

Volgens officiële informatie gedeeld heeft de Centrale Bank van Brazilië actie ondernomen tegen WhatsApp Pay om een toereikende concurrentieomgeving te behouden en de centrale bank in staat te stellen de risico’s van het bedrijf voor de bestaande financiële sector van het land te beoordelen.

Visa en Mastercard krijgen hoge boetes en administratieve sancties als ze de activiteiten met betrekking tot WhatsApp-betalingen niet opschorten.


Eerst de risico’s beoordelen

De Centrale Bank van Brazilië heeft de activiteiten van Facebook’s WhatsApp Pay binnen haar grenzen stopgezet en zei dat ze actie ondernam om “de werking van een interoperabel, snel, veilig, transparant, open en goedkoop betalingssysteem te verzekeren. De bank voegde eraan toe dat dit de bank de tijd zal geven om “alle risico’s voor de goede werking van het Braziliaanse betalingssysteem te beoordelen en de naleving te controleren”.

WhatsApp lanceerde eerder deze maand zijn betalingssysteem in Brazilië, na twee jaar testen in verschillende opkomende markten. Brazilië is de op één na grootste markt van WhatsApp met meer dan 120 miljoen gebruikers.


WhatsApp gaat PIX intergreren

Ondanks actie tegen WhatsApp, kondigde de centrale bank van Brazilië ook aan dat de betalingsfunctie waarschijnlijk zal worden geïntegreerd met PIX, wat een blockchain-achtige digitale betalingssysteem van de centrale bank is.

In een gesprek met Bloomberg zei een woordvoerder van WhatsApp dat het bedrijf het PIX-project ondersteunt en van plan is te integreren met het digitale betalingssysteem:

“We ondersteunen het PIX-project van de Centrale Bank voor digitale betalingen en zetten ons samen met onze partners in om met de Centrale Bank samen te werken om onze systemen te integreren wanneer PIX beschikbaar komt.”