Blockchain Nieuws

Blockchain Nieuws

Wikipedia-schrijvers stemmen voor het schrappen van crypto donaties

De editors van Wikipedia hebben gestemd voor het schrappen van de crypto donatie opties. Een schrijver van Wikipedia, genaamd GorillaWarfare, deed een voorstel om met het accepteren van cryptocurrencies te stoppen. Dit omdat het ‘extreem risicovolle investeringen zijn’. Ook wees Wikipedia erop dat cryptomunten mogelijk niet in overeenstemming zijn met de toewijding van de stichting aan ecologische duurzaamheid.


Nog niet zeker dat het verzoek wordt ingewilligd

En precies dat laatste punt is één van de grootste controverses rondom cryptocurrencies. Het minen van de tokens kost namelijk een enorme hoeveelheid energie. Er komt steeds meer kritiek op bedrijven die wel cryptodonaties accepteren. Eerder kreeg Mozilla al de volle laag toen het aankondigde crypto’s te accepteren. Die kritiek zorgde ervoor dat Mozilla haar plannen in de wacht zetten.

Volgens een Bitcoin Energy Consumption Index verbruiken cryptocurrencies gezamenlijk zo’n 204,50 terawattuur aan elektriciteit per jaar, wat vergelijkbaar is met het verbruik van landen als Nederland en Thailand.

GorillaWarfare deed zijn voorstel om de crypto donaties op Wikipedia stop te zetten begin januari 2022. In totaal stemden 232 gebruikers voor het voorstel, terwijl 94 tegen stemden. Degenen die wel voor crypto donaties waren legden uit dat ze veiligere manieren bieden om te doneren en dat fiat-valuta’s hun eigen milieuproblemen hebben.

Ondanks de community dus voor het blokkeren van de cryptodonaties heeft gestemd, is het nog steeds niet zeker dat de Wikimedia Foundation het verzoek inwilligt. Een woordvoerder van de stichting vertelt:

“We zijn op de hoogte van het verzoek van de community aan de Foundation om te overwegen onze acceptatie van donaties in cryptocurrency te beëindigen. Ons fondsenwervingsteam beoordeelt het verzoek en de gerelateerde discussies en we zullen aanvullende informatie verstrekken zodra ze dat proces hebben voltooid.”

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten