Ethereum
Ethereum

Wordt Ethereum 2.0 weer uitgesteld door ‘Reorg’ bug?

De Ethereum Beacon Chain heeft vandaag een reorganisatie van zeven blokken ondergaan. In dit artikel lees je wat dat betekent en waarom het een veiligheidsrisico had kunnen zijn.

Wat is een Reorg?

De Ethereum-beacon-chain, die cruciaal is voor de upgrade naar Ethereum 2.0 die later dit jaar gepland staat, ondervond vandaag een hoog beveiligingsrisico dat bekend staat als een blockchain-reorganisatie.

Een reorganisatie of ‘reorg’ kan plaatsvinden door een netwerkstoring, zoals een bug, of een aanval van een hacker, die tijdelijk resulteert in een dubbele versie van een blockchain. Hoe langer een reorganisatie duurt, hoe ernstiger de gevolgen.

Ethereum 2.0 mogelijk weer uitgesteld

Ethereum 2.0 is een langverwachte upgrade van het huidige Ethereum netwerk. Het zal ervoor zorgen dat Ethereum overgaat naar een proof-of-stake consensus. Deze overgang staat gepland voor augustus en het zal de de Beacon Chain combineren met het Ethereum-mainnet. De problemen van vandaag met de Beacon Chain zouden er dus kunnen zorgen dat de upgrade naar ETH 2.0 uitgesteld zal worden.

Köppelmann merkte de Ethereum-reorganisatie van vandaag op in een Twitter-thread en zei dat het bewijs is dat er meer werk aan de winkel is voordat Ethereum over kan gaan naar het nieuwe netwerk.

“Dit toont aan dat de huidige startegie van nodes moet worden heroverwogen om hopelijk te resulteren in een stabielere chain”, schreef hij.

Wanneer vindt een blockchain Reorg plaats?

Een reorganisatie (Reorg) vindt plaats wanneer twee verschillende miners tegelijkertijd beginnen met het toevoegen van transactieblokken aan de chain met dezelfde moeilijkheidsgraad. Dat creëert een fork, of een dubbele versie van de blockchain.

Een miner die het volgende blok toevoegt, moet kiezen aan welke kant van de fork de juiste chain is. Zodra ze dat hebben gedaan, is de andere verloren. Een Reorg van zeven blokken betekent dat de fork die uiteindelijk werd verwijderd, zeven blokken aan transacties had toegevoegd voordat het netwerk besloot dat het niet de canonieke keten was. Elk blok in de Ethereum-chain bevat ongeveer tussen de 200 en 300 transacties en heeft een waarde van ongeveer 2 ETH, of ongeveer $4.000, volgens Etherscan.io.

Wanneer er twee concurrerende versies van een blockchain zijn, al is het maar voor even, bestaat het risico dat iemand dezelfde tokens twee keer kan uitgeven. Dit wordt ook wel ‘double spending’ genoemd. Wanneer dit kwaadwillig wordt gedaan wordt dit fenomeen een double-spend-aanval genoemd.

In dit geval lijkt de ‘double spending’ goedaardig te zijn geweest.

Slechts een geval van ongeluk?

Vorig jaar behandelden Buterin en de VTO van Paradigm, genaamd Georgios Konstantopoulos, de kwestie van Reorgs in een blogpost. Daarin zeiden ze dat een Reorg van meer dan vijf blokken een teken zou kunnen zijn van een kwaadaardige aanval.

Ze legden uit dat korte reorganisaties met één en twee blokken voortdurend plaatsvinden vanwege netwerklatentie.

“Af en toe kan pech leiden tot 2-5 blokreorganisaties”, schreven Buterin en Konstantopoulos in de post. “Reorgs die langer duren zijn bijna altijd te wijten aan extreme netwerkstoringen, clientbugs of kwaadaardige aanvallen.”

Maar Terrence Tsao legde vandaag in een Twitter-thread uit dat ook de Reorg van vandaag, ook al duurde het lang genoeg om serieuze zorgen te wekken, gewoon weer een geval van pech zijn.

Ondanks dat het wellicht een geval van pech is, is het zeker geen goed teken. De kans is vrij groot dat de upgrade naar Ethereum 2.0 hierdoor uitgesteld moet gaan worden en dat is geen goed teken voor investeerders. Het is dan ook niet zo gek dat de Ether prijs vandaag gedaald is met meer dan 7 procent.

Ethereum nieuws

Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Nieuwe Ethereum-upgrade maakt verlies van privésleutels verleden tijd
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?