Regulatie

Wordt Japan het volgende land met een eigen digitale valuta?

Ministers van Financiën en gouverneurs van centrale banken hebben onlangs de cryptocurrency-regelgeving besproken op de G-20 top. Leiders bij de Bank of Japan (afgekort BOJ), het ministerie van Financiën (MOF) en Financial Services Agency (FSA) hebben een aantal vergaderingen gehouden. Ze gaan bepalen of het land de volgende gaat worden met een door de overheid gesteunde digitale valuta.


Japan is altijd een leider voor cryptocurrency geweest

Het ging onder andere over hoe de Japanse overheid invloed zou hebben op de wereldeconomie als ze een CBDC gaan steunen. Ondanks de opkomst van talloze crypto-exchanges, blijft de Amerikaanse dollar in de praktijk de wereldwijde valuta.

Cryptocurrency is geboren in Japan. Daardoor loopt het wereldwijd vaak voor op het gebruik van bijvoorbeeld blockchain-technologie. De economie is misschien het meest gebaat bij het gebruik van een digitale valuta. Net als andere landen kampt het echter met dezelfde zorgen over hacken, financiële misdrijven en het witwassen van geld naarmate de valuta’s groter worden.

De laatste vergadering om dergelijke kwesties aan te pakken vond plaats in januari. Onder de aanwezigen waren Ryozo Himino (FSA vice-minister voor internationale zaken), Yoshiki Takeuchi (vice-minister van Financiën voor internationale zaken) en Shinichi Uchida (BOJ uitvoerend directeur voor internationale zaken).

De BOJ wil voorbereid zijn op kwesties die het invoeren van een digitale currency met zich meebrengt. Gouverneur Haruhiko Kuroda verklaarde eerder dat er geen vraag was naar een door de staat gesanctioneerde digitale valuta in Japan. Maar toch erkend hij dat de vraag zou kunnen ontstaan zodra de uitdagingen en risico’s op het gebied van regelgeving correct worden aangepakt:

“We bevorderen onderzoek en studeren vanuit een technisch en juridisch perspectief. Zo zijn we in staat om te reageren wanneer er een groeiende behoefte is.”


Andere landen zijn goed op weg om digitale valuta in te voeren

Ontwikkelingen in het buitenland kunnen deze discussies in Japan opvoeren. De People’s Bank of China begon een tweejarig pilotprogramma om digitale yuan-transacties te beoordelen. Beijing heeft duidelijk gemaakt dat elke digitale valuta in China de yuan zou aanvullen en niet zou vervangen.

De Bank of England, de Europese Centrale Bank en centrale banken in Zweden, Canada en Zwitserland hebben aangekondigd dat zij samen met de Bank for International Settlements een onderzoek naar digitale valuta zullen uitvoeren. Ondertussen bereidt de Amerikaanse Internal Revenue Service zich voor op het houden van een cryptocurrency-top in maart.