Ripple Nieuws

XRP-advocaat: ‘SEC begeeft zich op glad ijs met Ripple rechtszaak’

De Amerikaanse advocaat John Deaton zegt dat de Securities and Exchange Commission (SEC) zich op glad ijs begeeft met de rechtszaak tegen Ripple. In december 2020 spande de SEC de rechtszaak aan tegen Ripple en beschuldigde de toezichthouder het bedrijf ervan illegaal XRP te hebben verkocht, zonder zich eerst te registreren.

Volgens Ripple was die registratie niet nodig, omdat het een digitale asset is en geen effect voor de Amerikaanse financiële wetgeving.

SEC gaat boekje te buiten

In een nieuw opiniestuk voor Bloomberg Law schrijft Deaton dat de SEC zijn boekje te buiten gaat met de beschuldigingen richting Ripple. Hij verwijst onder andere naar de rechtspraak die de SEC gebruikt om zijn argumenten te onderbouwen. Die komt namelijk uit 1946 en de rechter had volgens Deaton op dat moment geen rekening kunnen houden met de ontwikkeling van de technologie.

“Dit gaat verder dan de 1933 Securities Act en de meer dan 250 gerechtelijke beslissingen inzake het effectenrecht. Zij hadden zich deze situatie destijds nooit kunnen voorstellen”, aldus Deaton.

Dat klopt niet helemaal, want het feit dat XRP een instrument is dat in een digitale database leeft, maakt het natuurlijk niet meteen anders dan een traditioneel aandeel. De wijze waarop je een database bijhoudt hoeft in essentie niets te veranderen aan het financiële object zelf.

Kleine kans van slagen

Wat dat betreft lijkt de kans van slagen van dit argument behoorlijk klein. Je kunt niet voor iedere technologie zeggen dat het helemaal nieuw is en dat de bestaande wet- en regelgeving daar niet op van toepassing zou zijn.

Als ik nu een eigen cryptocurrency in een Excel-bestand zou starten en die zou verkopen en daar bepaalde winstrechten of andere zaken aan zou hangen, dan zou het ook als een effect voor de financiële wetgeving kwalificeren.

Het is dus nog zeer, zeer de vraag of de rechters meegaan in dit soort argumenten. John Deaton is wel behoorlijk zeker van zijn zaak.

“Ik ben helemaal voor duidelijke regels om mensen te beschermen. Maar op dit moment buit de SEC de onzekerheid rondom crypto uit om te herdefiniëren wat een investeringscontract en gezamenlijke onderneming is in de Verenigde Staten”, zo sluit de advocaat zijn verhaal af.

Ripple nieuws

De Cruciale Impact van de Ripple-SEC Rechtszaak
Advocaat legt gebrek aan juridisch precedent in SEC vs. Ripple-zaak bloot
Ripple CEO: Dit is waarom de SEC Coinbase en Binance aanklaagt
Meer nieuws

Meest gelezen

BREAKING: SEC beweert dat Solana, Polygon en Cardano effecten zijn
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen