Zo kun je Bitcoin marktmanipulatie herkennen

Grote institutionele instellingen lijken de Bitcoin te hebben omarmd. Echter hebben Bitcoin whales nog steeds veel invloed op de cryptomarkt door verborgen orders te gebruiken. In dit artikel lees je hoe je marktmanipulatie kunt herkennen.


Manipulaties op de markt

In tegenstelling tot traditionele financiële markten zijn crypto exchanges grotendeels ongereguleerd. Elke Bitcoin en elke crypto handelaar kent verschillende verhalen over de mate waarin bepaalde aspecten van de prijsactie op de cryptomarkt worden gemanipuleerd.

Desondanks hebben veel handelaren het gevoel dat ze weinig kunnen doen tenopzichte van de whales en marktmakers die de markt in hun voordeel vormen. Strategieën zoals spoofing en verborgen orders zijn veelgebruikte verduisteringstactieken. Deze strategieën worden uitgevoerd door slimme, rijke handelaren om zo de crypto prijzen te beïnvloeden.

Het volgen van de manipulatoren is een kat-en-muisspel. Echter zijn er strategieën die kleine handelaren kunnen gebruiken om ze te omzeilen. We kijken in dit artikel dus naar de strategieën die whales gebruiken en hoe je als handelaar kunt prijsmanipulatie kunt voorkomen.


Verborgen orders

Verborgen (orders) bestellingen worden gebruikt om omvangrijke, onopgemerkte biedingen en verzoeken te plaatsen in het orderbook van de exchange. Deze verborgen bestellingen zorgen voor de automatische aanvulling na elke aankoop, waardoor het niet ontdekt wordt op het orderboek van de exchange.

Deze strategie is het tegenovergestelde van een koop/verkoop muur. Hierbij vervalst een handelaar de markt door grote orders te plaatsen zonder de bedoeling deze uit te voeren.

Bij de meeste koop-en verkoopmuren is er geen intentie om ook daadwerkelijk tot aankopen te komen. Ze zijn voornamelijk bedoeld om angst of optimisme te zaaien. De acties worden meestal geannuleerd zodra de markt hun niveau bereikt.

Een eenvoudige manier om te voorkomen dat je door een verborgen order wordt misleid, is door het orderboek niet continu te volgen. Hoe minder men vertrouwt op het meten van de orderboek hoe beter. Bij de meeste exchanges kunnen handelaren het orderboek vanuit de handelsschermweergave minimaliseren.


Gebruik van meerdere exchanges

Whales bedriegen regelmatig het grote publiek door grote transacties te plaatsen op zwaar gecontroleerde exchanges. Dit terwijl ze tegelijkertijd het tegenovergestelde doen op een kleinere exchange. Dit doen de Wales om hun echte volume te verbergen en kleine prijzen op kleine exchanges te manipuleren.

Op deze manier worden de volumes op de kleine exchanges opgeblazen waardoor handelaren misleid worden tot een niet bestaande koop-flow. Als je dit wilt vermijden kun je het beste grote individuele transacties negeren en je richten op langere prijstrends.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Belangrijkste inzichten

Zoals eerder vermeld, gaan professionele handelaren tot het uiterste om winst te generen en niet te laten zien wat hun strategie is. Ze voeren precies het tegenovergestelde uit wanneer als wat lijkt wat ze van plan zijn. Op deze manier profiteren ze van de onwetendheid van de individuele handelaren.

Helaas is er geen 100% transparante, controleerbare indicator die manipulatieve tactieken kan volgen. De markten blijven groeien en ze blijven buiten het bereik van financiële toezichthouders. Hierdoor kunnen strategieën voor verduistering en spoofing op grotere schaal gebruikt worden.

Als vuistregel zouden kleine traders moeten leren om een langere-termijnvisie te gebruiken in plaats van grafieken in minuten schaal te bekijken. Een grondige analyse geeft een beter beeld van de trend en ook van wat er op de markt gebeurt.

 
 

Bitvavo App – Handel €1000 per dag gratis in juli

Bitvavo exchange

Download de Bitvavo app voor Android en iOS en verhandel tot €1000 aan digitale valuta, per dag, zonder handelskosten te betalen.

knop_account-aanmaken