Nieuws

Zwitserse beurs ‘SIX’ wil cryptocurrency toevoegen

De Zwitserse beurs SIX heeft aangekondigd dat ze de ‘SIX Digital Exchange’ aan het ontwikkelen zijn. Deze zal worden ontworpen om end-to-end exchanges en het behoud van de digitale valuta te beheren. Hierdoor ontstaat er een infrastructuur voor de digitale activahandel via beurzen. Het platform zal in staat zijn om cryptocurrencies en een aantal andere digitale valuta te onderhandelen.

Medio 2019

De implementatie van de nieuwe infrastructuur staat gepland op medio 2019. Om deze deadline mogelijk te maken en mogelijk een wereldprimeur te worden heeft de Zwitserse beurs de agile methoden omarmd. De aankondiging van SIX komt 4 dagen nadat Taurus Group haar crypto-actieve handelsplatform heeft gelanceerd in Genève, nadat deze is goedgekeurd door FINMA. SIX, de exploitant van de financiële markten in Zwitserland is ook van plan om ‘het nieuwe ecosysteem van digitale activa’ aan minimaal dezelfde normen van toezicht en regelgeving als Taurus Group te onderwerpen.

Grote uitdagingen

Volgens de beveiligingsmanager van SIX, Thomas Zeeb, is het niet de uitdaging om het handelsplatform op te zetten, maar is het juist de uitdaging om vertrouwen te creëren rondom cryptocurrency beurzen. “Het digitale universum is momenteel geconfronteerd met grote uitdagingen, waaronder het ontbreken van regelgeving die een officiële garantie zou moeten aanbieden voor veiligheid, stabiliteit, transparantie en verantwoording.” Deze elementen dragen allemaal bij aan een vertrouwenstekort. Hierdoor liggen de problemen rondom cryptocurrency niet zozeer in de digitale valuta zelf, maar meer in de veiligheid en transparantie van deze coins. Met deze nieuwe beurs wil SIX daarom de kloof tussen traditionele financiële diensten en digitale gemeenschappen overbruggen, volgens de directeur van SIX; Jos Dijsselhof.