Bitcoin

$1 miljoen aan Bitcoin bevroren in Ransomware-zaak

In het Verenigd Koninkrijk (VK) is een ransomware rechtszaak bezig. In deze rechtszaak is door het hoorgerechtshof bevolen om $1 miljoen aan Bitcoins (BTC) te bevriezen.


Ransomware aanval

Dit blijkt uit documenten die door het Britse Hooggerechtshof zijn vrijgegeven. Deze documenten betreffen een eerder uitgevoerde ransomware-aanval waarbij ongeveer 1.000 computers van een verzekeringsmaatschappij zijn getroffen.

De ransomware versleutelde hierbij belangrijke bestanden op de getroffen computers, waardoor deze ontoegankelijk waren. Om de bestanden weer toegankelijk te maken, eisten de hackers $1.2 miljoen in Bitcoin (BTC).

Uiteindelijk stemde de verzekeraar in met een betaling van $950.000 BTC, waarmee de bestanden onversleuteld konden worden. In totaal heeft het bedrijf 10 dagen nodig gehad om alle systemen, inclusief 20 servers en 1.000 computers, te herstellen.


Volgen van losgeld

Doordat de betaling op het Bitcoin-netwerk is uitgevoerd, kan het losgeld worden gevolgd. Om dit te volgen, heeft de verzekeraar het blockchain-analysebedrijf Chainalysis ingehuurd. Hieruit bleek dat de 96 betreffende Bitcoins via de cryptocurrency-exchange Bitfinex zijn witgewassen. Omdat het via deze exchange is gegaan, heeft de rechtbank Bitfinex gevraagd om de informatie over de houder van het account waar de Bitcoins op zijn gestort over te dragen.


Bitfinex en rechtszaken

Bitfinex heeft een verleden met rechtszaken. Zo werd het bedrijf eerder al aangeklaagd voor een lening bij Tether (USDT). Deze rechtszaak is inmiddels afgerond en de lening is volledig terugbetaald.

Hiernaast werd in november 2019 bekend dat er een nieuwe rechtszaak was gevormd tegen Bitfinex. Zo zou de exchange de Bitcoin-markt gemanipuleerd hebben. Deze rechtszaak werd door Eric Young en Adam Kurtz ingediend in Washington, Verenigde Staten (VS). In de aanklacht werden enkele details naar voren gebracht die ook al naar voren zijn gekomen in eerdere rechtszaken tegen de partijen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Check dan even dit artikel!


Bitcoin nieuws

Expert voorspelt miljardeninstroom voor Hongkongse Bitcoin ETF
De decentralisatie van Bitcoin wankelt, volgens CTO van Komodo
SkyBridge Capital oprichter voorziet Bitcoin koers van $200.000 in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins