rechter, amerika
Regulatie

3 hoogtepunten van de eerste procesdag van Sam Bankman-Fried

Het strafproces tegen Sam “SBF” Bankman-Fried, de voormalig CEO van FTX, begon op 3 oktober met veel bombarie binnen en buiten de krappe rechtszaal in Manhatten. Journalisten, bekende gezichten uit de crypto-wereld en andere toeschouwers verzamelden zich in een overvolle mediaruimte om aantekeningen te maken van de gebeurtenissen van de dag.

Wij hebben de drie meest opvallende zaken op een rijtje gezet.

Opvallend slanker, krullenbos verdwenen

Meerdere mensen rapporteerden dat Sam Bankman-Fried er opvallend slanker uitzag dan voorheen. De gevallen CEO van FTX droeg zijn marineblauw pak dat hem voorheen groter leek. Verder was zijn krullenbos ingewisseld voor een korter kapsel.

Laura Shin van Unchained Crypto constateerde dat Bankman-Fried opvallend genoeg een stuk minder nerveus was dan voorheen. “Ik zie hem zijn been helemaal niet heen en weer schudden”, zo zei Shin tijdens een podcast.

De enige keren dat SBF sprak was om “ja” te zeggen tegen de rechter en soms keek hij naar de jury. Op andere momenten overlegde hij met zijn advocaten of was hij bezig op zijn laptop.

Inmiddels zit SBF al zeven weken vast in het Metropolitan Detention Center van Brooklyn. Dat heeft hem in ieder geval qua uiterlijk flink doen veranderen.

De doodstraf voor SBF?

In de Verenigde Staten werkt men in het strafrecht met een jurysysteem waarvoor gewone burger worden opgeroepen. Rechter Lewis B. Kaplan vertelde de groeiende menigte van potentiële juryleden het volgende: “U mag geen onderzoek doen. U mag geen persberichten lezen.”

Verder werden de potentiële juryleden gevraagd of ze voorkennis hadden over FTX en Alameda, waarbij één van hen zij dat ze erover hadden geleerd via The Joe Rogan Experience podcast.

Eén jurylid zei dat ze samenwerkten met een bedrijf dat investeerder in FTX en Alameda. Nog één jurylid deelde dat hij niet zeker wist of hij onbevooroordeeld kon zijn met crypto: “Ik heb er een negatief gevoel over sinds ik erover leerde.” Dit jurylid werd later ontslagen uit de pool van potentiële juryleden.

Een ander jurylid vroeg de rechter zelfs of er een doodstraf kon worden opgelegd voor Bankman-Fried, waarop de rechter antwoordde: “We komen er over een minuut of twee op en mijn antwoord zal moeten volstaan. Is er iemand die niet bereid is die straf te accepteren? Niemand.”

Dat Bankman-Fried de doodstraf krijgt lijkt onwaarschijnlijk, maar blijkbaar is het niet volledig uit te sluiten.

Zes weken

De rechter Kaplan zegt dat het strafproces van Bankman-Fried waarschijnlijk zes weken zal duren, maar dat het ook weleens veel sneller voorbij kan zijn.

Aan het einde van de dag was hij er echter nog niet in geslaagd om de volledige jury samen te stellen. Nu voorspelde hij dat dit in de ochtend van 4 oktober wel gelukt moest zijn. Daarna kunnen beide partijen hun openingswoord doen, wat ongeveer 90 minuten zal duren.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Kazachstan blokkeerde in 2023 980 niet-gelicentieerde crypto-exchanges
Binance-oprichter CZ moet in VS blijven tot straf bekend is
El Salvador onthult BTC ‘Vrijheidsvisum’
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%