Crypto Regulation
Regulatie

Abu Dhabi lanceert ‘leidende principes’ voor crypto

De financiële toezichthouder van de vrije economische zone van Abu Dhabi Global Market, de FSRA, heeft leidende principes gepubliceerd over hun benadering van regulering en toezicht op digitale activa.

Toon van principes is positief

De principes zijn vriendelijk tegenover de crypto-industrie. De toon is positief. Ook wordt er beloofd te voldoen aan internationale normen op het gebied van anti-witwassen van geld (AML), het bestrijden van de financiering van terrorisme (CFT) en het ondersteunen van financiële sancties.

Op de officiële webpagina van de ADGM zijn 5 principes gepubliceerd. Ze vallen onder de titels Internationaal Erkend Regelgevend Kader, Dynamische en Marktgerichte Regelgeving, Risicogerichte en Evenredige Benadering, Samenwerking en Gedeelde Verantwoordelijkheid, Leveren van Hoge Kwaliteits- en Servicenormen.

Alhoewel de toon en inhoud van de principes in het algemeen overeenkomen met standaardverklaringen om de markt dynamischer, innovatiever en veiliger te maken, zijn er tegelijkertijd enkele specifieke punten die het regelgevingslandschap van ADGM zouden definiëren.

Volgens de principes zal het wetgevend kader gebaseerd zijn op de Engelse Common Law. Binnen de economische zone zullen de functies van toezichthouder, griffier en rechtbank volledig onafhankelijk opereren, met een regelgevend comité dat door de raad van bestuur wordt aangesteld om de toezicht onafhankelijkheid te waarborgen.

Nauw samenwerken met marktpartijen

Hoe liberaal ze ook klinken, deze uitgangspunten zullen worden aangevuld met naleving van internationale AML/CFT-normen, nauwe samenwerking met andere rechtsgebieden en toezicht op de financiële sector als onderdeel van de FSRA-functie.

De toezichthouder is ook voornemens om op ‘regelmatige maar informele’ basis nauw samen te werken met marktpartijen. Dit omvat onder andere één-op-één sessies tussen regelgevende en zakelijke teams evenals de werkgroepen van marktdeelnemers en professionals.

Regulatie nieuws

Juridische strijd rond uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon gaat verder
Nieuwe SEC-voorzitter in Nigeria wekt vertrouwen bij crypto-stakeholders
S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen