Ethereum logo hand
Ethereum

Adoptie van Ethereum Blijft Achter na Shanghai Upgrade

Een analist van de grote Amerikaanse bank JP Morgan heeft onlangs zijn inzichten gedeeld over de prestaties van het Ethereum (ETH) netwerk na de implementatie van de Shanghai upgrade. Sinds de upgrade is de netwerkactiviteit aanzienlijk gedaald, en ook andere on-chain indicatoren laten teleurstellende resultaten zien.

De Shanghai upgrade, gelanceerd in april van dit jaar, stelde gebruikers in staat om hun gestakede Ethereum (sETH) terug te trekken uit de staking protocollen, waardoor deze munten eerder vastzaten in het netwerk. Validators staken hun munten om netwerktransacties te valideren, en ontvingen daarvoor beloningen in de vorm van ETH. Met de komst van de Shanghai upgrade werd een aanzienlijke toename van de liquiditeit verwacht, aangezien eerder vastgezette munten weer in omloop zouden komen.

JP Morgan analist ziet afname in Ethereum transacties

In de onderstaande figuur worden verschillende metrieken uit de analyse van JP Morgan vergeleken, zowel voor als na de lancering van de Shanghai upgrade. Een duidelijke observatie is de afname in het aantal transacties, de dagelijkse activiteit van adressen en het gebruik van Decentralized Finance (DeFi).

Aan het einde van maart registreerde het netwerk nog 1,15 miljoen transacties per dag; nu is dat aantal gedaald tot net iets meer dan een miljoen, wat een daling van 12% in een half jaar tijd representeert. De activiteit is nog sterker gedaald, met bijna 20%. Het gebruik van DeFi op het Ethereum-netwerk is in de afgelopen 6 maanden met 7,79% afgenomen, en de daling was nog sterker op layer-2 protocollen zoals Arbitrum (ARB) en Optimism (OP).

Vergelijking Ethereum metrieken voor en na Shanghai upgrade
Vergelijking Ethereum metrieken voor en na Shanghai upgrade – JP Morgan

Kritiek op Ethereum analyse van JP Morgan

De crypto-community reageert snel met kritiek op de analyse van de Amerikaanse bank. Een aantal metrieken in het rapport van JP Morgan zijn volgens gebruiker Matt Kunke, die zijn mening deelt op sociale media, incompleet. Kunke wijst erop dat de analist alleen transacties op het hoofdnetwerk heeft meegenomen, wat een onvolledig beeld geeft van de werkelijkheid.

Wanneer transacties van layer-2-protocollen ook worden opgenomen, is er volgens de gebruiker juist sprake van een aanzienlijke toename in het gebruik van Ethereum, zoals weergegeven in de onderstaande figuur. In dat scenario zien we inderdaad ongeveer een miljoen transacties op het hoofdnetwerk, maar daarnaast vinden er bijna 3,5 miljoen transacties plaats op diverse layer-2-protocollen.

Ethereum transacties per dag inclusief layer-2 protocollen
Ethereum transacties per dag inclusief layer-2 protocollen – X

Conclusie

Na de lancering van Ethereum’s Shanghai upgrade heeft een JP Morgan-analist een daling in diverse on-chain metrieken waargenomen, wat wijst op een afname in netwerkactiviteit. Echter, deze analyse heeft kritiek ontvangen vanuit de crypto-community; sommige gebruikers beweren dat de studie transacties op layer-2 protocollen over het hoofd ziet, wat zou resulteren in een onvolledig beeld. Wanneer deze transacties worden meegenomen, zou er volgens critici juist een toename in Ethereum-gebruik zijn.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ethereum nieuws

Analist voorspelt: Ethereum ETF kan koers naar $28.000 brengen
Ethereum’s ‘Golden Cross’ suggereert aanzienlijke koersstijging
Voormalig topbankier is extreem bullish over Ethereum
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december